Mosettigove Bačvice

 

Bacvice2 

Split je u silvestarskoj noći počeo puniti kalendar kulturnih događaja. U prvim minutama Nove otvorena je izložba fotografija Julija Mosettiga, većina ih je snimljena tridesetih godina prošlog stoljeća na  kupalištu Bačvice. Dragocjena fotoarhiva nostalgičan je podsjetnik na davni građanski Split kojem su Bačvice bile središnje ljetno okupljalište, mjesto za druženje i užitak.

Najviše je portreta ondašnje mladosti, koketnih cura i galantnih mladića. Prije 80 godina, donio je Mosettig, bečki student, fotoaparat Leicu u rodni Split. Predsjednik splitskog Fotokluba, organizatora izložbe, FEĐA KLARIĆ kaže: “Imati foto aparat leicu u to vrime značilo je kao danas imati najveći, najlipši helikopter.”

Zahvaljujući ulaganju u fotografiju Mosettig je obogatio zbirku izvrsnih splitskih autora 20. stoljeća, u Fotoklubu organizirano se okupljaju više od stoljeća. Gospodin Klarić nastavlja: “Dali smo i mnoga velika fotografska imena…drago mi je što prvi put možemo predstaviti ove Mosettigove fotografije, impresivan opus stvaranja u fotografiji.”

Fotografije snimljene u razdoblju splitskog gospodarskog uzleta dokumentiraju i procvat moderne arhitekture,širenje grada prema Bačvicama koje su Splićanima više od kupališta – pješčana pozornica života. 67 fotografija izloženih 1. siječnja 2014. u Galeriji Fotokluba Split pod nazivom “Bačvice između dva svjetska rata“ može se vidjeti do 30. siječnja 2014.