Senzacionalno otkriće špiljske prabakterije

 

Urschleim (1)

 

Nesmetano su živjela ondje gdje čovjek ne bi mogao živjeti. Sve dok znanost nije otkrila ta sluzava bića. U bivšim ležištima ljekovite vode gdje metan i jod tvore poseban optok i gdje ima posve malo kisika, osebujan je biofilm, kakav još nigdje nije otkriven.

Geolozi Bavarskoga zemaljskog ureda za okoliš istraživali su prije godinu i pol podzemne vode na jednom ljekovitom jodnom izvoru u Sulzbergu kod Kemptena. Nisu ni slutili da će uzorkovanjem ljekovite vode otkriti nešto posve drugačije.

ROLAND EICHHORN iz Bavarskog zemaljskog ureda za okoliš sjeća se: “Kaže mi suradnik da je ovdje otkrio nekakvu sluz, nešto izvanzemaljsko… Nisam mogao vjerovati. Rekoh: nemoguće! U špilji ima siga, ali ništa više. A onda smo skupa pogledali i stao nam je dah. Zamislite da vam u vrat kaplje sluzava masa, fuj! A stijenke te špilje – sluz pokriva do dubine od jedan centimetar. U hipu nam jesinulo da je to nešto posebno i osobito…”

Tek tad su istraživači ljekovite vode pozvali pojačanje. Odmah su mikrobiolozima Centra Helmholtz u Münchenu javili za to zagonetno otkriće. Prvi je korak u postupku bio pohraniti sluz u cjevčice. Onda su stanice obradili da istraže DNK. I rezultat je tu.

Koliko je zanimljiva ta, laicima tako gadljiva, sluz, oegovara doktorand CLEMENS KARWAUTZ: “Hm, tako je zanimljiva… Čini se da je doista zanimljiva. Zadivljuje nas raznolikost organizama koji se ondje nalaze.”

Mikrobiolog TILLMANN LUEDERS objašnjava: “Tim ekosistemom dominiraju jednostanični mikroorganizmi. Moguća je usporedba s našom Zemljom, o tome kakva je bila prije nastanka viših organizama: biljaka i životinja.”

Uskoro bi te nove spoznaje mogle zanimati astrobiologe. Ako ima života na Marsu, ovo otkriće može pomoći da bolje shvatimo taj život, tu sluz u špiljama Sulzberg u Allgäuu.