Ljubljanska umjetnost na kilu

 

Arhitekt Jože Plečnik tržnicu u Ljubljani zamislio je kao snažan rustikalni obalni zid, koji prati ukrivljenu liniju rijeke i na kome stoje paviljon za prodaju s ribarnicom u podrumskim prostorima te prodavaone na razini trga.

Majstor bi zasigurno pozdravio novi sadržaj tržnice, jer tu je svoj prostor našla prodajno–izložbena galerija ˝Dobra vaga: umjetnost na kilu˝. Tim nazivom galerija se odužila svom smještaju unutar tržnice.

Galerijski prostor je namijenjen mladim vizualnim umjetnicima, koji tu stvaraju i prodaju svoja djela, a galerija im utire put do publike i prvih prodaja.

˝Dobra strana prostora, kakav je Dobra vaga, jest da stvaraoci koji se bave grafikom,  fanzinima i sličnim imaju neki zajednički prostor gdje se mogu nalaziti, gdje mogu vidjeti što drugi rade. Pri tome je značajno da su ovdje izložena originalna umjetnička djela i umjetničke grafike, jer na takav način vidimo tehničke aspekte nekoga tko stvara. I u suštini  možemo i učiti˝, kaže umjetnik DAVID KRANČAN.

˝Dobra vaga˝ je otvoren atelje različitih likovnih jezika, stilova i sadržaja, koji nudi likovna djela po pristupačnim cijenama, a one su unaprijed dogovorene s autorima.