Virovitica u znaku starinskih igračaka

 

Igračke 2U Gradskom muzeju Virovitica postavljena je izložba zagrebačkog Etnografskog muzeja ”Dječje igračke iz hrvatske baštine”, na kojoj su predstavljene ručno izrađene igračke od prirodnih materijala s kraja 19. stoljeća. U njihovu stvaranju sudjelovala su djeca, ali i stanovnici pojedinih sela, poput onih u prigorskom mjestu Vidovcu, Hrvatskom zagorju te Zelovu u Dalmatinskoj zagori.

Muzejska savjetnica iz Etnografskog muzeja u Zagrebu IRIS BIŠKUPIĆ BAŠIĆ rekla je na otvorenju:”One su po tom oslikavanju jedinstvene i moramo svakako naglasiti da je svaka od ovih igračaka na izložbi, ali i jednako tako i u hrvatskim selima originalni rukom rađeni proizvod i da je svaka u stvari jedinstvena.”

Uz zanimljive izloške na izložbi – od kojih je najstarija dječja kolijevka iz 1840. nastala u Letovaniću, organizatori nude i radionice.

Viša kustosica etnografske zbirke Gradskog muzeja Virovitica JASMINA JURKOVIĆ PETRAS najvaljuje: ”Uz izložbu, radit ćemo nekoliko radionica i isto tako pokazat ćemo što čuvamo u našem etnološkom odjelu Gradskog muzeja Virovitica, pokazat ćemo lutke od komušine, zatim izradu tradicijskih ‘prnjkenih bebki’ isto tako drvene tradicijske igračke kao što su praćke, puškice i drugo.”

Rad vrsnih majstora u izradi ovih unikatnih igračaka prepoznat je i u svijetu pa su one od 2009. na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine.