Tršćanski vatrogasci

 

Mnogi žive i rade u Tršćanskoj luci. Tršćanski su ronioci sastavni dio Vatrogasnih ekipa, a redovito treniraju kako bi uvijek bili dorasli intervencijama u delikatnim situacijama – i to ne samo na moru, nego i u rijekama, jezerima i  kopnenim jamama gdje teče voda.

 

Autor: Luigi Zannini

Snimatelj: Alberto Lutman

 

Vatrogasci1a

 

“Centrala Trst, ronilačka ekipa”, čuje se cijeli dan preko internog radija… Profesija ronilac ponos je pokrajine Friuli Venezia Giulia i grada Trsta. Njezini pripadnici pokrivaju sve nesreće na vodi, kako na moru, tako i u kopnenim vodama –  na kopnu 22,52 posto, a na moru 23,34 posto njih.

“Važno je obilježje ronilačkih ekipa mogućnost brze intervencije u incidentima kada treba pružiti pomoć u vodi.”, kako kaže pokrajinski vatrogasni povjerenik inženjer ROBERTO CATARSI: “Nije lako uspješno završiti ronilački tečaj koji je izrazito selektivan, a traje 20 mjeseci. A samo polovica od svih koji upišu tečaj uspješno ga i završi. Naše osoblje osposobljeno je za helikopterski prijevoz i uporabu morskih jurilica kako bi intervencije imale optimalan učinak.”

 

Logističko-operativna ronilačka baza smještena je na Trećem gatu Tršćanske luke.

Ima svu opremu za pomorsko-kopnene intervencije koje jamče uspješnost bilo gdje i bilo kada uz  maksimalnu brzinu, dakako uvijek izbjegavajući opasnosti koliko je god to moguće.

Vatrogasci2

Neumorno imaju žestoku  obuku koja znači i vrhunsku efikasnost. Dakle, moraju stalno biti spremni za usavršavanje, ali i za periodične provjere.

Opet se čuje pilot na radijskoj vezi: “Sad idemo na trening uz lukobran! ”

EZIO ROJC, jedan od vatrogasaca-ronioca grada Trsta ovjašnjava: “Osobito obavljamo urone u blizini olupine na dnu, nedaleko od Staroga lukobrana Tršćanske luke… I to već tridesetak godina. To je vrhunska teretana, ne samo za morske urone, nego i za speleološke urone!

Vrhunski je zahtjevna ova specializacija. Predviđamo upravo mogućnost intervencije u svim scenarijima kada nije moguć spust ni uspon.”

 

Prava kolegijelnost vlada između pripadnika iste ekipe, ali vrhunsko umijeće, poznavanje  istih tehnika kakvima vladaju i kolege iz drugih dijelova Italije, omogućava im složene operacije poput one poznate kakva je bila na brodu “Costa Concordia”.

FIREFIGHTERS HARBOUR TRIEST sl5

EZIO ROJC nastavlja: “Osim na moru, operiramo i u unutarnjim vodama kao što su špiljske jame i podzemna jezera. To je drugo područje gdje treniramo. Stalno interveniramo u jami Gorgazzo u općini Polcenio u pokrajini Pordenone, jer ta je jama pravo didaktičko zrcalo. Dubina vode dosegne devedesetak metara. Ali mi se ne spuštamo ispod  50, to je naš limit.

 

Profesija vatrogasac ne poznaje granice, svjedoči EZIO ROJC: “Već nekoliko godina surađujemo s kolegama iz Slovenije i Hrvatske, konkretno s Koprom i Novom Goricom te s kolegama iz Rovinja. I oni moraju svladati neizmjerno zahtjevan dubinski trening. Zato moram reći najljepša hvala kolegama koji nas podupiru i daju nam strpljivost da izdržimo.”