Obnova Plečnikove kuće

 

Plecnikova hisa (3)

”Vrlo sam nekulturan patron, sa malo smisla za dom. Unatoč tome već mi se desetljećima poput móre glavom mota kula, što bih je rado gradio”. Tako je majstor Jože Plečnik u pismu prijatelju Janu Kotaru izrazio želju za životom u kuli. Dogradio ju je uz obiteljsku kuću i u njoj živio i radio sve do svoje smrti.

Nakon dvije godine obnove otvaraju se vrata autentično sačuvane Plečnikove kuće u Ljubljani, što je sada nadopunjuje i izložba o opusu najslavnijeg slovenskog arhitekta svih vremena. Temeljita obnova prvi je put obuhvatila i Plečnikov vrt.

Kustosica Plečnikove zbirke ANA POROK kaže: ”Kula, ta savršena forma, također odražava njegovo traženje savršenstva u arhitekturi. Njegova radna soba je istovremeno i spavaća, a u noj je mnoštvo osobnih predmeta, što se i nakon njegove smrti nalaze ondje gdje su se nalazili i za njegova života.”

Konzervatori su interpretirali stanje, vidljivo sa fotografija, nastalih odmah nakon njeghove smrti 1971.godine.  No bez obzira na sve, s obnovom su imali dosta posla. IRENA VESEL, konzervatorica u Zavodu za zaštitu kulturne baštine podsjeća: ”U izuzetno je lošem stanju bila kućna drvenarija – prozori, vrata, drvene obloge, podovi i svi žbukani dijelovi. U sobama smo morali skinuti sve drvene obloge, razumije se prethodno označene brojevima, kako bismo ih vratili na isto mjesto nakon što smo ih preparirali i očistili.”

Briga za ostavštinu svjetski priznatog arhitekta također je dio nastojanja da se cjelokupni Plečnikov opus uvrsti na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.