Nova novčanica od 20 tisuća forinti

 

New twenty thousand forint (2)

I u izradi novčanica treba ići ukorak s vremenom. Pri izradi nove novčanice od 20 tisuća već su primijenili takvu tehnologiju zahvaljujući kojoj će papirnati novac biti trajniji od svog prethodnika.

Potpredsjednik Mađarske narodne banke FERENC GERHARDTopisuje: ”Na prednjoj strani novčanice u istovjetnom prikazu kao i u sadašnjoj seriji, ali u novom okruženju, može se vidjeti portret ‘mudraca domovine’ Ferenca Deáka, kao i panorama privremenog predstavničkog doma na drugoj strani.”

Novčanici su promijenili boju, a u desnom donjem kutu je dobila hrapaviju površinu, pa tako svatko i opipom može provjeriti je li lažna. A specijalna obrada u lijevom gornjem kutu omogućava da je slijepi i slabovidni također lako mogu upotrijebiti.

Direktor gotovinske logistike u Mađarskoj narodoj banci TIBOR PATAKI ovjašnjava: ”Proizvodimo je jeftinije nego stare novčanice od dvadeset tisuća forinti 2009. Tehnologije koje tijekom proizvodnje primjenjujemo u tiskari novčanica već omogućuju optimalizaciju korištenja materijala.”

Do 2018. Mađarska narodna banka planira zamijeniti sve novčanice, za što su namijenili 15 milijarda forinti. Novu novčanicu od dvadeset tisuća forinti pustit će u opticaj sredinom prosinca, a sa starom novčanicom će se moći plaćati još do kraja sljedeće godine.