Kiša strijela

 

Iz nekadašnjih opisa se vidi da su u srednjem vijeku najvažnijim oružjem Mađara, koje gotovo može odlučiti ishod bitke, smatrali luk. Nije slučajno što se u zapadnim kronikama pojavljuje da su se nekada ovako molili: “Od strijela Mađara spasi nas, Gospodine!” Za naših dana tradicionalno streličarstvo opet se vraća taj kult.  Na području spomen-parka Ópusztaszer iz godine u godinu organiziraju vojne tabore u kojima posjetitelje u prvom redu spaja ljubav prema streličarstvu i povijesti. I traženje odgovora kako su mogli živjeti njihovi preci, tko su bili, kakva može biti poruka njihova života.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj Zsolt Szél

 

MTV_Archery festival (3)

 

Prvi streličarski susret u Ópusztaszer u oživjeli su s namjerom da na 1100. godišnjicu Požunske bitke sljedbenici tradicionalnog streličarstva u Karpatskom bazenu na dostojan način odaju počast svojim precima. Tada je 1100 streličara uputilo svoje strijele prema nebu.

Otada je susret izrastao ne samo u tradiciju nego u svojevrsni pokret, sve više ljudi se bavi nekim oblikom tradicionalnog streljaštva i istražuje kako li su mogli živjeti njihovi preci koji su zauzimali novu domovinu.

Glavni organizator događaja nazvanog “Kiša strijela” ATTILA MAGYAR kaže: “Ako bi sutra pronašli neki nalaz koji donosi novu informaciju, čuvari tradicije bi ga već prekosutra izradili sebi i pokazali bi da je nečeg takvog bilo, da su i nešto takvo mogli koristiti. ”

MTV_Archery festival (1)

Kontinuirana arheološka iskapanja omogućavaju da se ova grana znanosti stalno razvija, svjedoči dalje ATTILA MAGYAR: “Najbolji način za to je da iznesemo muzej među ljude. Ako se u našim vojnim taborima može uhvatiti mač, isprobati kaciga, može se prići kotlu,  povijest se može učiniti doslovce opipljivom.”

U prijepodnevnim satima sudionici su se bojnim i konjaničkim prikazivanjima pripremali za veliku bitku. Članovi obitelji Cseppentő koji žive u okolini i bave se inače gospodarstvom, streličarstvom se bave od 1996. godine.

Tijekom godina su vrbovali skupinu koja je sposobna oduševiti brojnu publiku prikazivanjem načina ratovanja X. stoljeća i ranijeg razdoblja.

REGŐ CSEPPENTŐ, uključen uzgoj i trening ergele “Akhal” iz Ópusztaszera već je drugi naraštaj jahača. Govori: “Moj otac je bio taj koji se počeo zanimati za to. To je bilo tijesno povezano i sa pasminom konja ‘Akhal Teke’ koju uzgajamo. Zanimanje za to i privlačnost svijeta Istoka bilo je ono nakon čega su se nadovezali i različiti elementi tadašnjeg ratovanja i kulture.”

MTV_Archery festival (6)

“Već devet godina ovdje se odvija zajedničko odapinjanje strijela najbrojnije skupine povijesnih streličara na svijetu, kako kaže ATTILA MAGYAR. Prvih godina mnogi su govorii da od toga napravimo rekord za Guinnessa. To nije naše gledište. Gledište nam je da pokušamo održati u sjećanju doba Arpada i slavnu požunsku pobjedu.”

Po malobrojnim onovremenim bilješkama po naredbi istočnog franačkog kralja Ljudevita zvanog Dijete, 907. godine na Mađare je krenula golema bavarska i švapska vojna sila. Po procjenama imali su višestruku brojčanu nadmoć. O točnom toku bitke se malo zna, ali su Mađari izvojevali sjajnu pobjedu nad nadmoćnim neprijateljem.

Te slavne pobjede se prisjećaju zaljubljenici u streličarstvo koji se već devetu godinu okupljaju na susretu čuvara tradicionalnog streličarstva.