Srčane premosnice od magnezija

 

Coronary artery surgery2a

 

Operacija koronarne arterije na klinici budimpeštanskog Sveučilišta ˝Semmelweis˝. Liječnici upravo uvode kateter u jednu od arterija oko bolesnikova srca.

Time pripremaju postavljanje mreže valjkastog oblika – takozvanog stenta – čime mogu popraviti suženu žilu. Tehnologiju koja se smatra svjetskom novošću već neko vrijeme primjenjuju i na Klinici za srce i krvne žile u Városmajoru. Umjesto ranije plastike postavljaju implantat na bazi magnezija koji se mnogo brže upija, umjesto tri godine za svega pola godine. I što je još važnije: može značiti potpuno ozdravljenje.

Zamjenik rektora klinike BÉLA MERKELY kaže: ˝Magnezij se lijepo, polako razgrađuje u organizmu, žila ozdravi i imat će potpuna svojstva, gotovokao pri rođenju.˝

Ppostupak stoji pola milijuna forinti, što financira mađarsko socijalno osiguranje. U svakom pojedinom slučaju liječnik odlučuje koju vrstu pomagala će ugraditi kojem bolesniku: uzima u obzir životnu dob, moguće korištenje i stanje određene žile.

Do sada je u svijetu više od 500 pacijenata dobilo stent od magnezija. U Mađarskoj godišnje zbog suženja ili začepljenja koronarne arterijeza 20 tisuća ljudi treba ugradmju različitih tipova implantata.