Hodočašće na otoku Barbana

 

Glasovito je hodočašće Perdòn (oprost) na otoku Barbani. Svake godine prve nedjelje u srpnju, procesija kićenih brodova iz mjesta Grado isplovi prema njemu. Procesija počinje u zoru, a predvodi je ˝Battella˝ koja vozi kip Gospe od Anđela, pomno čuvan u gradskoj bazilici. Tom prilikom otvore most koji povezuje Grado s kopnom, a civilna vlast daje simboličan dar Gospi. Hodočašće je nastalo iz zavjeta stanovnika Grada nakon epidemije kuge u trinaestom stoljeću.

 

Autorica: Tiziana Toglia

Snimatelji: Piero Magnoni i Maurizio Gallinucci

 

Kad je 1237. u mjestu Grado harala užasna epidemija kuge, građani su se zavjetovali Gospi ako ih spasi. Bilo je to drugoga srpnja te godine.

U znak zahvalnosti odlučili su da će otada vječno hodočastiti Gospi na otok Barbanu – svake godine sudjelovat će bar jedan predstavnik svake obitelji. Taj zavjet stanovnika Grada, a i zavjet ribara iz Lagune, nije nikad prekinut, pa ni tijekom svjetskih ratova.

Proslavu su prebacili u prvu srpanjsku nedjelju, a ona se ove godine upravo poklapa s datumom prve procesije: drugoga srpnja, ali 780 godina poslije.

U nedjelju u zoru stižu stotine hortenzija kojima će okititi Gospinu barku.

istraživač mjesnih običaja ANTONIO BOEMO poznaje sve pojedinosti legende: ˝A nakon jake oluje 1582., u pijesku oko devet kilometara od Lagune Grado, našli su Gospin kip u granju jednoga brijesta. Tada je na tom otoku živio Barbano, pustinjak iz Trevisa. On je našao kip pa ga je spremio, a poslije je sagrađeno maleno svetište.

Don GIANNI MEDEOTpočinje ovako: ˝Zdravi bili, ja sam don Gianni, kapelan Talijanske ratne mornarice. Danas sam Gospin nosač, u suradnji s organizacijom ovoga velikoga slavlja u Gradu. Kad još nije bilo motora, veslali smo, a Gospinu su barku vozili ovi teglenjaci. Iz godine u godinu nastojimo da sve bude kao u staro doba…˝

Kad su spremni okićeni brodovi, vjernici idu u Baziliku Svete Eufemije, gdje nosači podižu Gospu od Anđela. Nose je, a ispred njih ide mjesna glazba. Gospa počinje svoj put na otok Barbanu povikom najstarijega nosača.

Čuje se glas: ˝U ime Oca… naprijed!˝

To je najspektakularnija postojeća manifestacija Gospine milosti i oprosta u pokrajini Friuli Venezia Giulia.

Uz klicanje hodočasnika iz brodova punih vjernika, Gospa od Anđela stiže na otok Barbanu gdje se pod vedrim nebom slavi misa.

Oko podneva se u punome sjaju vraćaju na polazište, u luku Grado.

Gospu očekuju vjernici… Vrate je u baziliku i opet slave liturgiju.

˝Te Deum˝ – pjevaju prema starom napjevu mjesta Grado. Misa završava posljednjom strofom poznate pjesme…