Gottfried Helnwein, iz New Yorka u Bleiburg

 

Ausstellung Helnwein3

 

Bleiburg raširenih ruku dočekuje svoju rock zvijezdu umjetničke scene, Gottfrieda Helnweina. Slikao je za Michaela Jacksona, za ˝Rolling Stonese˝ i Marylina Mansona. Izlagao je u San Francisku, Los Angelesu i drugim metropolama, a sad je stigao u južnu Korušku, u Bleiburg.

Još nikada nije bilo takve gužve u Muzeju Werner Berg.

Zašto uopće izlaže u ovome gradiću koji ima samo četiri tisuće stanovnika? GOTTFRIED HELNWEIN odgovara: ˝Nedavno sam s Hansom Kresnigom, koji je iz Bleiburga, surađivao u Berlinu na Volksbühneu, gdje su postavili ´120 dana´ prema Pasolinijevu prema filmu. Pa mi je predložio da jednu izložbu postavim u Bleiburgu. Tako je počelo: postavio sam instalaciju na glavnome trgu i otvorio izložbu u Muzeju Wernera Berga.˝

Zvuči jednostavno, ali nije bilo nimalo jednostavno. Posudili su izloške iz cijeloga svijeta. Izložba, otvorena do kraja listopada 2017., ima i djela koja još nigdje nisu bila izložena.

Gottfried Helnwein desetljećima je vjeran djeci… Njegove hiperealistične slike, posve blizu fotografiji, trebale bi trgnuti odrasle ljude i predočiti im kolika je njihova odgovornost prema djeci…

U Muzeju ˝Werner Berg˝ izloženo je sedamdeset djela Gottfrieda Helnweina. To je najveća izložba u Austriji nakon njegove ugledne retrospektive u bečkoj Albertini 2013. godine.