Svjetski dan pčela, slovenska inicijativa

 

Rođendan prvoga učitelja modernoga pčelarstva na svijetu – 20. svibnja, od sada bi trebao postati Svjetski dan pčela. Anton Janša, osnivač prve pčelarske škole na svijetu 1770. godine, u parku Augarten u Beču, dao joj je ime carice Marije Terezije, a ona je pak zahtijevala da se u kasnijim školama uči isključivo prema njegovim principima.

Janša, inače akademski slikar, poučavao je osnove gorenjskog pčelarstva: pčele ne smiju biti zatvorene, već moraju uvijek slobodno letjeti kamo žele kako bi pile biljne sokove koji im najviše odgovaraju. Najvažnija im je uloga u oprašivanju jabuka, krušaka, bresaka, trešanja i jagoda. Oprašuju čak 170 tisuća biljnih vrsta i igraju ključnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti u prirodi.

Prema Međunarodnoj studiji Međuvladine znanstvene platforme o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava, primjerice u 2016., godišnja globalna proizvodnja hrane koja izravno ovisi o oprašivanju procijenjena je na 235-577 milijardi dolara.

Namjera je pokretača ideje o Svjetskom danu pčela da svjetska javnost bude što svjesnija važnosti pčela i drugih oprašivača za čovječanstvo, ne bi li se zaštitili insekti o kojima ovise gotovo tri četvrtine svih biljaka s kojima proizvodimo 90 posto svjetske hrane.