Šibenski šumski dom za ptice grabljivice

Tko bi rekao da se nadomak Šibeniku nalazi mali raj za ptice grabljivice? Sokolarski centar domaći uglavnom poznaju kao Emiliov centar. Naime, ono što je prije dvadesetak godina bio san Emilija Menđušića, sad je međunarodno priznata stvarnost.

 

Samo 8 kilometara od središta Šibenika, krije se u šumi jedinstvena oaza ptica grabljivica u ovome dijelu Europe: Sokolarski centar. Osnovan je kao udruga 2000. godine. U svojem je punoljetnom stažu ekipa centra zaliječila stotine ptica, a mnoge od njih uspješno vratila u divljinu.

Ptice pak koje stalno žive u Sokolarskom centru uključene su u jedinstven edukativni program za posjetitelje. Dosad ga je prošlo čak 100 tisuća samo školaraca! Imaju tu što naučiti i odrasli iz svih krajeva svijeta. Pogledati se uči u oči s orlom, dodirnuti sokola, okupati sovu svojom rukom, na kraju se uvijek svodi na jednu riječ: impresivno!

Tako je ovo postala jedna od najposjećenijih lokacija Šibenika, grada s čak dva spomenika na popisu UNESCO-ve kulturne baštine. U svojoj ga ponudi ima i Turistička zajednica grada.

A ekipa Sokolarskog centra u Dubravi ide dalje – projektom razvoja forenzike ptica grabljivica, pionirskim u Hrvatskoj.