Put sunčanih ura u Röttingenu

U bavarskom gradu Röttingenu kažu: “Budi kao sunčana ura, pamti samo sretne sate”. Ako je tomu vjerovati, ondje bi ljudi morali biti osobito sretni, jer imaju cijelu stazu sunčanih ura, koju rado pokazuju posjetiteljima.

 

Udaljen petstotinjak kilometara od njemačke prijestolnice Berlina, Röttingen je gradić s nekih tisuću i pol stanovnika.

To je vinarski kraj, poznat po raznolikoj skali vinskih sorta od Silvanera do Tauberschwarza, što je rezultiralo osnivanjem Festivala vina koji se uvijek slavi na Pedesetnicu, kada staje i farme u okolici prime na desetke gostiju.

Neki radije dolaze ovamo na noviji Franken festival, koji postoji od 1. rujna 2016. godine, popularno nazvan “Frankenfestspiele”, jer su to zapravo igre posvećene glazbenom i književnom narodnom kazalištu koje u tom kraju njeguje tradicije južno-njemačkog jezika.

Ali, ovakvih festivala imaju i druga mjesta, dok Röttingen jedini ima Sonnenuhrenweg – stazu koja šetačevu pogledu, ali i dodiru, nudi obilje oblika posebnih satova: kuglasni sunčani sat, sunčani sat s refrakcijom svjetlosti kroz stakleni ulomak, sat na kojem sunce pokazuje kada je podne u nizu svjetskih gradova i još mnoge druge.

Satnicu obično čini štap nad kružnim podiocima, ili ravni rub čija sjena označava vrijeme na brojčaniku podijeljenom u sate.

Graditelj tih fascinantnih predmeta na pola puta izmađu znanosti i umjetnosti, bio je bravar Kurt Fuchslocher iz Bad Mergentheima. On je, umro 2010., ali za sobom je ostavio jedinstveno djelo.