Brodska kućica iz snova na Tisi

Ferenc Otott iz Segedina napokon je ostvario san: nakon više od deset godina dobio je dozvolu za dvoetažnu kuću na rijeci Tisi. Ni za što na svijetu ne bi mijenjao taj osjećaj koji pruža život usred prirode, u čijim bojama i mirisima može uistinu uživati.

 

Ovakve se nastambe uglavnom nalaze na područjima gdje postoji velika tradicija brodarstva: u Londonu, Parizu ili Kopenhagenu, američkom Seattleu, da i ne spominjemo cijele gradove na vodi Dalekog Istoka.

No, višegodišnji napor ovog momka iz Segedina da izgradi svoj ploveći dom nije bio puki hir. Naime, od djetinjstva se borio s astmom i uočio je da najlakše diše upravo u blizini rijeke pored koje je odrastao.

No, na početku pothvata nije ni slutio na kakve će prepreke naići kad je naumio doći do svojih 120 četvornih metara samačke ugodnosti. Ferenc Ótott rekao je jednom lokalnom listu: “Izazvao sam nemalo iznenađenje kod vlasti kada sam zatražio dozvolu boravka na Tisi tijekom cijele godine, jer takav način života u Mađarskoj još uvijek nije imao tradiciju. Međutim, svi su me brzo shvatili i bili iznimno fleksibilni i korisni. Dobio sam i dozvolu za izgradnju plutajuće zgrade, za koju su se dosjetili izdati brodski račun, koji je poput dozvole za automobil “.

 

 

Zanimljive su i neke posve praktične stvari: recimo, sustav kanalizacije čini spremnik od tisuću litara ispod brodske konstrukcije, a za hladnih dana se kuća zagrijava loženjem drva što ga Ferenc prikuplja tijekom cijele godine.

I tako on živi u svojem plutajućem domu od ljeta 2005., i zimi i ljeti.