Muzej brodogradnje Monfalcone

Muzej brodogradnje Monfalcone, otvoren prigodom devedesete obljetnice obližnjeg radničkog sela Panzano, multimedijskim jezikom priča dojmljivu priču o industrijskom, društvenom i kulturnom razvoju toga kraja.

 

Zove se intrigantno MuCa, što je pametna kratica za Museo della Cantieristica – muzej brodogradilišta u Monfalconeu. Smješten je u prizemlju bivšeg “gradskog poduzeća” u Panzanu, koje se u 20. stoljeću razvijao oko brodogradilišta na inicijativu prvih vlasnika, obitelji Cosulich.

Muzej priča o gradilištu i gradu kroz izložbeni itinerer podijeljen na dionice: preko stoljeća povijesti ilustrirane suvremenim jezikom i korištenjem najsuvremenijih multimedijalnih tehnologija. Smješteni pokraj brodogradilišta u kojemu se još uvijek grade najljepši kruzeri na svijetu, umetnuti u fascinantan kontekst “vrtnog grada” Panzana, prostori Muzeja omogućuju zanimljiv doživljaj produktivne i živahne industrijske stvarnosti kroz povijest.

Prostrano zdanje obuhvaća teritorij između niza vanjskih cesta u samom selu Panzano i Centra za posjetitelje u Via Pisani 28. Informacijsko-izložbeni punkt postavljen je na području starih trgovina radničkog okruga.

Posebnu pozornost djelatnici Muzeja pridaju edukaciji, jer žele pridonijeti razvoju društva svjesnoga svojih korijena. Zato imaju stalnu suradnju sa školama – primaju djecu na istraživačke radionice u čijem je središtu zanimanja industrijsko kulturno nasljeđe toga kraja.