Galerija portreta mađarskih junaka

 

Impresivan broj: stotinu portreta mađarskih junaka našlo se na jednom mjestu. Može ih se vidjeti do kraja lipnja u Karcagu, gradu blizu Szolnoka, u muzeju Nagykun (što znači doslovno Veliki Kun) ˝István Győrffy˝. Izložba pod naslovom ˝Galerija portreta mađarskih junaka˝, djelo je grafičara Győzőa Somogyija, poznatoga u Mađarskoj po povijesnim ilustracijama.

Našle su se one i u knjizi ˝Mađarski junaci Arkadne dvorane˝ RÓBERTA HERMANNA, koji je ovako opisuje: ˝Ta serija slika spomen je na 1100. obljetnicu osvajanja mnogih milijuna anonimnih vojnika koji su branili zemlju tijekom turbulentne povijesti. Izbor od stotinu imena i lica može biti samo simboličan. Nisam htio naslikati jednostavno sto portreta, već neku vrstu ikonostasa u kojem se niz posvećenih junaka smatra dostojanstvenim načinom održavanja vječnosti, prema zadanim baroknim tradicijama žanra. Unutar tih granica tražio sam znanstvenu preciznost, nastojeći pokazati razvoj mađarskog ratovanja i raznolikost naše povijesti.˝

Ove slike nastale su tehnikom jajčane tempere, koja je bila posebno popularna u doba renesanse, a neki je umjetnici rado koriste i danas. A oni koji ih nemaju priliko otići vidjeti na licu mjesta, imaju priliku provesti dosta vremena u likovno-povijesnom istraživanju u internetskoj galeriji.