Beč otkriva umjetnost Keitha Haringa

 

Muzej Albertina posvetio je Keithu Haringu (1958.-1990.) veliku i raznoliku izložbu. Njome namjerava rasvijetliti izlazak ovog izuzetnog američkog umjetnika iz svih umjetničkih i formalnih perspektiva. Poseban je naglasak na jednome od simboličnih jezika, prisutnih u Haringovom opusu, kojima svoje crteže, slike i skulpture, posvećuje temama društvene pravde i konstantne preobrazbe.

Umjetnički je počeo komunicirati u njujorškoj podzemnoj željeznici i u njoj ilegalno ostavio desetak tisuća crteža kredom. Proslavio se praktički odmah. Na tim je crtežima u podzemnoj željeznici razvio svoj karakteristični alfabet. Likovni je svijet otkrio ˝uličnog umjetnika˝ kad mu je Tony Shafrazi postavio prvu samostalnu izložbu i tako pridonio njegovoj svjetskoj slavi.

Iako se njegovi junaci doimaju priprosto i bezazleno, poruke su snažne. Humanist Haring, koji je prerano umro od AIDS-a, borac za sve vrste slobode, odlučno i beskompromisno istupa protiv nasilja, rasizma i ljudske otuđenosti. Snaga njegova djela ne slabi ni danas, a njegov utjecaj na suvremenike, pogotovo umjetnike mlađe generacije, ne prestaje.

Izložbu naslovljenu ˝The Alphabet˝ posjetitelji Albertine mogu vidjeti do 24. lipnja 2018.