Trst opet gleda zvijezde

 

Krašku podružnicu Tršćanskog astronomskog opservatorija sredinom  šezdesetih godina osnovala je tadašnja direktorica Margherita Hack, jedna od najuglednijih astrofizičarki svih vremena. Zbog dotrajalosti zvjezdarnica je posljednjih godina bila zatvorena, no ove je godine njena djelatnost opet zaživjela nakon obnove prostora i kupnje novog teleskopa.

 

Autorica: Deva Pincin

 

observatory trieste2

 

Tršćanski astronomski opservatorij razvio se od tršćanske nautičke akademije sredinom 18. stoljeća. Danas djeluje u okviru talijanskog Državnog instituta za astrofiziku.

STEFANO BORGANI, direktor Tršćanskog astronomskog opservatorija, ističe: ˝U Tršćanskom astronomskom opservatoriju istražujemo različita područja astrofizike, kao što su nastanak galaksija, proučavanje ranog svemira, nastanak populacija zvijezda u galaksijama i proučavanje  sunčevog sistema.˝

Na krškoj visoravni, 400 metara iznad mora djeluje osmatračnica kod  Bazovice, koja nije namijenjena samo znanstvenicima, nego i svim ljubiteljima astronomskih promatranja.

 

O tome astronom PAOLO DI MARCANTONIO kaže: ˝Ovdje u Bazovici djelatnost je vrlo razgranata. Bavimo se tehnologijom i izradom astronomskih instrumenata, koji se nalaze u najvećim opservatorijima na svijetu. Promatramo Sunce, i to pomoću dva radioteleskopa, a posvećujemo se i didaktici (popularizaciji astronomije) i to pomoću novog teleskopa, smještenog u obnovljenoj zvjezdarnici, nazvanoj po Margheriti Hack.˝

observatory trieste6

Zbog dotrajalosti zvjezdarnica je pet godina bila zatvorena. No, ove je godine njena djelatnost opet zaživjela nakon obnove prostora i kupnje novog teleskopa.

S ponovnim otvaranjem zvjezdarnice kod Bazovice ostvarila se i posljednja želja prije dvije godine preminule Margherite Hack, jedne od najuglednijih astrofizičarki svih vremena.

O njoj direktor Tršćanskog astronomskog opservatorija STEFANO BORGANI kaže: ˝Kada je Margherita Hack 1964. godine postala direktorica Tršćanskog astronomskog opservatorija, pretvorila ga je u instituciju od međunarodnog značaja. Naš opservatorij bilo je potrebno opremiti suvremenim sistemom za optičko i radijsko promatranje, pa je gospođa Hack dala sagraditi promatračku postaju u Bazovici. U tu je svrhu sagrađen i objekt, što smo ga sada u njenu čast preimenovali u Zvjezdarnicu Margherite Hack.˝

Zanimljiva povijesna izložba u prizemnim prostorima prikazuje nam  razvoj astronomskih promatranja na tršćanskom području tijekom zadnja tri stoljeća.

Opservatorij Trst-press

 

KONRAD BÖHM, voditelj kupole, smatra da: ˝Među tršćanskim astronomima iz prošlosti posebno mjesto pripada Johannu Kriegeru, autoru najcjelovitijeg mjesečevog atlasa svog vremena. Po Kriegeru se zato danas zove mjesečev krater blizu Mora kiša.˝ I dodaje: ˝Tijekom stoljeća rad astronoma bitno se promijenio. Nekada su imali na raspolaganju pero i tintu, a sada imamo računala. No čarolija zvjezdanog neba ostaje nepromijenjena i opija  posjetitelje svaki puta kad pomoću naših teleskopa promatraju zvijezde i planete.˝