Auguste Rodin u Zagrebu

Rodin u Zagrebu2

 

Djela Augusta Rodina u Umjetničkom su paviljonu u Zagrebu, kao i prije 47 godina. Izložba naslovljena ˝Rodin u Meštrovićevu Zagrebu˝ uzvratna je izložba za Meštrovićevo predstavljanje prije tri godine u pariškom Rodenovu Muzeju te ističe duboko poštovanje, prijateljstvo i razumijevanje dvojice genijalnih kipara.

CATHERINE CHEVILLOT , ravnateljica Muzeja Rodin i koautorica izložbe, ističe: ˝Izložba je reprezentativan izbor Rodenovih djela, presjek njegova stvaralaštva. Znači od rane faze kad je radio skice bliskih osoba, nakon toga slijede i prve narudžbe, potom faza učenja i stvaranja u ateljeu pa sve do njegove zrele i posljednje faze stvaralaštva.˝

Manje je poznato da je Meštrović dva puta portretirao Rodina.

Inicijator i koatur izložbe ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA, pojašnjava:

˝Brojne su veze koje se dotiču u njihovim prožimanjima pogotovo kod mlađeg Meštrovića za kojega s pravom možemo reći da je jedan od najvećih rodenista nakon samog Rodina˝

Umjetnički paviljon domaćin je kultnih djela  ˝Poljubac˝, ˝Mislilac˝, ˝Balzac˝, odnosno 57 skulptura i dvadesetak crteža iz Rodenova pariškog muzeja.

U Zagrebu ostaje pet mjeseci, a jedan je od vrhunaca programa ˝Rendez-vous˝, predstavljanja francuske kulture i umjetnosti u Hrvatskoj.