Bavarski etnografski pioniri

 

Dolina Tegernsee u Gornjoj Bavarskoj: tri su münchenska mladića ovdje najavili da će Alpama stići do Austrije. Zajednička im je strast znanstveno istraživanje. Braća Schlagintweit.U Alpama su stekli prva praktična iskustva za ekspedicije u inozemstvu.

 

Autorica: Sabine Schmalhoferm

Snimatelj: Arnd Frenger

 

Schlagintweit sl3a

 

PASCAL WENDLINGER o braći govori: ˝Ta tri brata potjecala su iz fine građanske obitelji i stanovali centru Münchena. Izvrsno su se školovali. Otac, ugledni oftalmolog, plaćao im je kućne učitelje koji su lijepo crtali.To će braći kasnije biti jako korisno.˝

Najmlađi je, Robert, doktorirao geografiju. Hermann je 1850. postao profesor fizikalne geografije u Berlinu, a Adolf je počeo profesorsku karijeru kad je s 24 godine postao docent geologije u Münchenu.

Braći Schlagintweits nasmiješila se sreća.

Svojim su znanjem  opčinili slavnoga prirodoznanca  Aleksandra von Humboldta koji im je otvorio vrata velikoga istraživačkoga putovanja.

Krenuli su 1854. i iz Southhamptona isplovili u Indiju,  pa pješice ušli u u Srednju Aziju.

Sve su dokumentirali. Uvijek su odvojeno putovali, kako bi prikupili maksimum podataka.

Povjesničarka umjetnosti STEFANIE KLEIDT priča: ˝Iz Hermannovih opisa znamo da su putovali s karavanom i 120 ljudi. Karavana je bila brojna jer su unajmili nosače instrumenata. Skupili su bogatu zbirku instrumenata za mjerenja. Pomno su ih pakirali i nosili!˝

Schlagintweit sl4a

 

Dok su Adolf i Herman radije crtali, Robert je imao fotokameru i to supermodernu za 1854. godinu.

Bili su dobri planinari, ali ne i pustolovi. Zanimali su ih glečeri, vremenski i klimatski podaci. Penjali su se na krov svijeta, Himalaju, do visina od 6700 metara. Adolf je došao u podnožje Nanga-Parbata, u dolinu Rupal i skupljao vrijedne podatke o glečerima.

STEFANIE KLEIDT, povjesničarka umjetnosti, dodaje: ˝Tadašnja su mjerenja braće Schlagintweit na glečerima i danas aktualna, ali puno je tog zastarjelo.U tome je tragika istraživačkoga puta braće Schlagintweit.˝

 

A putovali su tri godine i prešli oko 30.000 kilometara. Hermann i Robert vratili su se brodom preko Sri Lanke. Adolf se odlučio vraćati kopnom, preko Rusije. Bila je to fatalna pogreška!

Smaknuli su ga uvjereni da je špijun. Bilo mu je tek 28 godina. Danas više ne postoji njegov spomenik.

Schlagintweit sl5a

 

Braća Robert  i Hermann dobili su plemićku titulu. Hermann je postao članom Akademije znanosti u Münchenu, a Robert profesor geografije. Donijeli su više od 14.000  eksponata. Oko 700  skica koje su sami nacrtali, životinske i biljne preparate, ljudske skelete i puno kamenja. Golema zbirka.

Jedan obiteljski grob na starome groblju u Münchenu podsjeća na istraživače koje bi i danas trebalo slaviti kao heroje, a gotovo su zaboravljeni.