Hotel Balnea u europskom vrhu

 

HotelBalnea1

 

Alenka Dešman i Dušan Končar spadaju u srednju generaciju slovenskih arhitekata ljubljanske škole arhitekture. Potvrdili su se svojim domišljatim i diskretnim ostvarenjima.

Među takva ostvarenja spada i hotel Balnea u lječilišnom mjestu  Dolenjske Toplice, što ga je najveća internetska tražilica hotela u svijetu Trivago nedavno proglasila trećim najboljim »wellness« hotelom u Europi.

Na središnjem trgu Hotel Balnea priključen je starijim hotelskim zgradama. Osim arhitektonskih kreacija, arhitekti su također uzeli u obzir i razmišljanja o urbanizmu lječilišnog kompleksa.

Hotelski parter s recepcijom zbog pada terena od parka prema trgu riješen je u više razina. U središtu se parter kroz dva kata uzdiže i u vertikalu, šireći se u prostranu dnevnu sobu hotela.

DUŠAN KONČAR, D&K arhitekti, kaže: ˝Dodana vrijednost kod izvedbe hotela je i hodnik što povezuje hotel i wellness centar s druge strane parka. Lebdi nad terenom odnosno iznad tla, ostakljen je i ima zelenilom prekriveni krov, tako da se lijepo uklapa u okoliš.˝

Brižljivo je planirana i unutarnja oprema hotela. Arhitekti su pozvali na suradnju više priznatih slovenskih umjetnika, koji su hotelu dali dodatnu privlačnost.