Tajna veza Samoe i Njemačke

 

samoa0

Egzotika i erotika, veze i moć. Nijemci i Samoanci su se prije sto godina susreli na takozvanoj izložbi naroda – za 20 pfeniga moglo se vidjeti prave domoroce! Sada Etnografski muzej u Münchenu traži tragove tih kontakata.

MICHEL TUFFERY  samoanski je umjetnik, a potječe od Nijemaca –on na samoanskome poziva na izložbu: “Dobro došli na izložbu Njemačka i Samoa. Šaljemo vam ljubav sa Samoe.”

Tradicionalni samoanski češalj s Brandenburškim vratima jedno je od djela Michela Tufferya. Igra se s njemačkom baštinom. Samoa se sjeća zlatnoga doba njemačke vlasti. Još i danas ima njemačkih imena, njemačkoga piva i njemačkih jela.

Michel Tuffery, umjetnik opisuje kako to danas izgleda: “Svakoga jutra Samoanski policijski puhački orkestar svira tu glazbu ispred zgrade policije, točno u 8:45 h sviraju bavarsku glazbu I svečano dižu zastavu. Odjekuje ta lijepa bavarska glazba, sviraju dok se spremaju dići zastavu. Sviraju državnu himnu I kad se vraćaju u postaju na posao.”

Punih je 15 g Samoa bila njemačka kolonija, razmjerno labava vlast. Njemci su snivali o tim otocima u južnim morima. A i Samoanci su to naslućivali na izložbi u Njemačkoj.

Hilke Thode-Arora, iz Etnografskog muzeja u Münchenu kaže: “Izložba je 80-ih i 90-ih silno oduševila publiku, osobito mušku. Jer su im Samoanke bile prelijepe i izrazito erotične. Mnogi su mladići provodili i pet sati uz te dame i svaki su dan išli na izložbu. Mnoge su žene pobjegle sa svojim njemačkim prijateljima.”

No Samoanci su odbili ulogu dobroćudnih divljaka. Htjeli su ravnopravne kontakte. Poglavice su tu IZLOŽBU NARODA smatrali svojevrsnim državnim posjetom. Sastali su se s carem Vilimom pa mu predati darove… a uzdarje je ovaj zlatni džepni sat. Jedan se poglavica u Münchenu sastao s regentom!

Samoa i Njemačka sjajno su se slagale. Baš šteta da smo tako daleko – čak 30 sati leta.

Izložba je postavljena u Etnografskome muzeju u Münchenu do 5. listopada