Stoljeće slovenskog lutkarstva

 

lutke2

 

Lutke s predstave Mrtvac u crvenom plaštu začetnika slovenskog lutkarstva Milana Klemenčiča nastale su 1910.godine i smatraju se jednom od većih dragocjenosti na izložbi. A iz partizanskog lutkarskog kazališta ove su lutke s predstave Jurček i tri razbojnika.  

EDI MAJARON, koautor izložbe, kaže: “Prije toga imali su još i jedan kraći program, u kome je nastupao Hitler, što je razumije se u ono doba bilo zanimljivo pogledati, dok je još uvijek grmio na radiju – da ga vide i kao marionetu na koncima.”

Izrađivanje lutaka za vrijeme rata bilo je baš poseban izazov. Drvo za izradu je inače bilo na raspolaganju, a odjeća i konci za lutke izrađivali su se i od padobrana.

Izložba je koncipirana kronološki, možda je u zadnjem razdoblju zamjetna manja uloga likovnjaka.

Filozofiju izrade lutaka objašnjava AGATA FREYER, koautorica izložbe: “Mislim da su vrijeme i novac postali tako dragocjeni da se i danas mnogogdje traže  kratice do realizacije lutkarskih predstava, što je šteta, jer opet imamo generaciju izuzetnih likovnih umjetnika.”

Izloženo je više od 200 lutaka, a moglo bi ih biti i puno više.  Na žalost, neke se nisu sačuvale, a prikladni fundusi su naime uređeni tek nedavno.

Izložbu 100 godina slovenske lutkarske umjetnosti moguće je razgledati do 8. lipnja u Narodnom muzeju Slovenije.