Prošlost i budućnost bavarske paprene metvice

 

Za neke muzeje kažu: “Nije moguće!” Takav je i Muzej paprene metvice u Eichenauu, 24 kilometra zapadno od Münchena. Vjerojatno je jedini te vrste u Europi. Utemeljen je 1986., a posvećen je paprenoj metvici. Ulaz je besplatan. Muzej financira jedna udruga za promicanje, a dobro dođe i prodaja čajeva od paprene metvice. Tamo gdje su danas lijepe kuće, u okolici Münchena, nekoć su buila nepregledna polja paprene metvice.

 

Autorica:  Sabine Schmalhofer

Montažer: Peter König

 

metvica2

 

U Eichenau kod Münchena, Wolfgang  Heilmann uzgaja paprenu metvicu. Prvi izdanci paprene metvice niču u ožujku. Tome je umirovljeniku vrtlarstvo hobi, a svakoga ljeta obilno žanje metvicu. Od paprene metvice spravlja čaj – za muzej. Danas je to tek hobi , a prije 70-ak godina mnogi su samo od toga dobro živjeli. Kako je to izgledalo nekad prisjeća se WOLFGANG HEILMANN: „Na zemljištu gdje su sad kuće – nekoć su bila polja paprene metvice. Uzgajali su je na površini od oko 400.000 m2. Tada je od toga posve pristojno  živjelo  60 uzgajivača.“ Nije bilo lako uzgajivačima paprene metvice. Tada se gotovo sve moralo raditi ručno! Strojeva tako reći nije ni bilo pa su na dan želi 200 do 600 kilograma paprene metvice. Paprenu metvicu iz Eichenau-a nadasve su cijenili  farmaceuti i proizvođači čaja.

Heilmann, kaže kako je ta paprena metvica puna eteričnih ulja: “Zato su toliko cijenili paprenu metvicu iz Eichenaua. Proslavila se u Europi kao vrhunska ljekovita farmaceutska biljka! Služila je gotovo isključivo u medicinske svrhe”.

minze11

Narod zove paprenu metvicu “trava protiv muke u trbuhu”. Ona, navodno pomaže u slučajevima trbuhobolje i grlobolje. Svašta se može naučiti u Muzeju paprene metvice u Eichenauu. Posjetitelj uči zašto paprena metvica tako dobro uspijeva upravo u Eichenauu. Tlo je močvarno, a paprena metvica to osobito voli. Osobito dobro uspijeva engleska sorta “Mitcham”. To je otkrio poštanski službenik kojemu je botanika bila hobi, Adolf Pfaffinger. Donio je sadnice iz tadašnjeg Bavarskoga centra za bilinarstvo u iWeihenstephanu. Paprena se metvica brzo razmnožila i iste je godine dala dvije žetve. Tone te sasušene paprene metvice – slali su  veletrgovcima čak u Hamburgu. Od manje vrijedne “robe” spravljali su čaj. U muzeju ima starih originalnih naprava.  Neke još funkcioniraju.

JOHANN KUGLER, prolazeći kroz muzej metvice pojašnjava čemu što služi: “Tu je vjetrenjača, ovdje gore lišće ulazi, a ovdje pada. Vjetar nosi lišće vrhunske kakvoće i izlaze najbolji listovi.”

92-paprena-metvica

Paprena metvica nema samo papreno jak miris – kao što miriše slavna paprena metvica Iz Eichenaua. Ima dvjestotinjak sorata. Posjetitelj se u muzeju uvijek iznenadi. Tako se, primjerice, jagodna paprena metvica ističe aromom svježeg šumskoga voća. Neke pak sorte paprene metvice – mirišu  na ananas  ili na limun. Zapanjuje tolika raznolikost. A uzgajivači neumorno otkrivaju nove mirise i sorte. 1970-ih je godina prestalo zlatno doba paprene metvice iz Eichenaua! Prodajom zemljišta u Speckgürtelu grada Münchena moglo se puno bolje zaraditi nego uzgojem paprene metvice za čaj.

JOHAN KUGLER, priča kako se prestala uzgajati metvica: “Ovdje su prije sto godina budzašto prodavali zemlju, a nakon rata su cijene odjedanput skočile do neba pa su uzgajači paprene metvica prodali zemlju uz veliku zaradu. Odustali su od  paprene metvice, tako se preko noći ugasio njezin uzgoj u Eichenauu.” Tko hoće, može dobiti čaj. Ta paprena metvica potječe s jedinoga polja u Eichenauu, “s polja toga zelenog gospodarskoga čuda”. Paprena je metvica – ipak opstala.