Kineska avangarda u Puli

 

godinakonja1

Na spektakularnoj zložbi “Godina konja” pulska publika može vidjeti dva kineska umjetnika različitih generacija. Tridesetrogodišnji Shi Liru već je internacionalna zvijezda, a radovi su mu ironična kritika režimske ideologije u popartističkoj izvedbi. Šezdesetgodišnji Yin Yang slikar je opsjednut rudarima i rudnicima, koje prikazuje na iznimno dramatičan i upečatljiv način.

ANTE GLIBOTA,  autor izložbe, pariški muzealac, redoviti član Europske Akademije Znanosti, Umjetnosti i Literature iz Pariza kaže: “To je čovjek iz rudnika koji je  od rudara postao  umjetnik, da bi poslije nakon što je prepoznat kao umjetnik  završio likovnu akademiju u Pekingu i postao jedan od temeljnih autora kineske avangarde”.

Izložba  je stigla   iz Luksemburga u sklopu europske turneje.

Koliko je ova izložba značajna za Pulu kazala je GORKA OSTOJIĆ CVAJNER, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre: “To je izazov, izazov upisa u europsku kartu muzeja i svijeta, kvalitetnih autora koji se predstavljaju , i naravno ogromna radoznalost prema toj velikoj civilizaciji koja se u domeni suvremenosti markatno implementira na način našeg prepoznavanja”.

Nakon Pule, djela kineskih umjetnika bit će izložena u Rijeci i Zagrebu, a poslije Hrvatske izložba putuje u Njemačku i Francusku. Drugi dio izložbe, autora Li Zhuo i Zhou Yingchao u Pulu će stići u svibnju.

 

Izložba Yin Yanga i Shi Liru može se razgledati do 15. svibnja. u MSUI/MACI – Muzeju suvremene umjetnosti Istre/Museo d’arte contemporanea dell’Istria

Izložba kineskih umjetnika: Li Zhoua i Zhou Yingchaoa,  biti će postavljena od sredine svibnja do rujna  2014. u Muzeju suvremene umjetnosti Istre/Museo d’arte contemporanea dell’Istria