Prisjećanje na Korušku povijest

 

anđeozaborava0

Anđeo zaborava – uspješnica Maje Handerlap, angažirane intelektualke među koruškim Slovencima,  u vjernoj  priredbi i režiji  Tršćana Igora Pisona potresno je prenošenje bogatog romanesknog događanja u medij kazališta, koji se bavi traženjem identiteta na rubu.

IGOR PISON, autor priredbe i režiser kaže: “U suštini je ova dorada na početku i dalje u tome da sam izostavio sve što me ne zanima, i ostala je ta suština, kako sam rekao, ove unaprijed napisane scene dijaloga i najsjajnije iskre poezije.”

BARBARA CERAR, glumica dodaje: “Prije svega to su vrlo intimne ispovijesti, tako lijepe, emocionalne i napisane na izuzetnom jeziku, ispovijesti što smo ih mi postavili. Usudila bih se čak reći da smo te stvari napravili na neki filmski način.”

Povijest triju generacija autoričine obitelji razotkriva fragmente iz seoskog života u Koruškoj za vrijeme i nakon drugog svjetskog rata.

Izvrsni glumci Barbara Cerar, Saša Pavček i Janez Škof, punokrvni su pripovjedači emocionalno nabijenih ispovijesti, prešućenih uspomena, boli, gubitka i poraza. Uprizorenje o djelovanju individualnog, kolektivnog i kulturnog sjećanja kazališni je pokušaj pomirenja s poviješću koruških Slovenaca.