Spasilački psi u Viscu

Visco je jedino talijansko mjesto koje ima natkriveni poligon za osposobljavanje pasa tragača pod ruševinama. S njima rade volonteri udruge ACDC (Associazione Cani da Catastrofe).

 

Nakon rušenja mosta u Genovi, koje je duboko dirnulo ljude širom Italije u kolovozu 2018., još jednom se dokazalo koliko je važna uloga pasa u traženju, izvlačenju i spašavanju žrtava zatrpanih pod ruševinama.

Gdje god bi pas nanjušio ljudski miris i signalizirao to svojem treneru, spasilačke ekipe bi oko toga mjesta odmah označile točku prioritetne akcije i krenule u potragu, najčešće uspješnu, u suradnji s drugim jedinicama čija je zadaća komplementarna njihovoj (vatrogasci, Civilna zašita, Crveni križ itd.)

U tim operacijama sudjelovali su i volonteri iz Furlanije – Julijske krajine, koja ima dugu tradiciju rada s psima specijaliziranima upravo za spašavanje ljudi. Oni iz Visca u pokrajini Udine, prvi su u Italiji dobili natkriveni poligon za trening s psima na krškom terenu. Izgrađen je 2017. i dan na upravljanje udruzi za obuku pasa za katastrofe ACDC.

Riječ je o različitim pasminama, a dobro su došli i mješanci, samo ako su društveni i znatiželjne naravi, a nadasve je važno da su u stanju razviti dobar odnos sa svojim vodičem. Teren za njihovu obuku u okolici Visca je stambeno područje, više puta pogođeno potresima i odronima tla, koje je ostalo razrušeno. Onamo dovode na obuku pse iz cijele zemlje, a po dogovoru je dostupno i sličnim stranim udrugama.