Unikatne bavarske skije

U doba masovne proizvodnje robe unikati su sve rjeđi. Tako je i s opremom za zimske sportove. No u bavarskim brdima susrest ćete ljude koji svoje skije ili daske za skijanje znaju izraditi sami.

 

Skijaši i bordaši inventivne male lokalne tvrtke nazvane “Build 2 Ride” u Farchantu kod Garmisch-Partenkirchena tvrde da uz njihovu pomoć svatko to može izvesti sam. Potrebno je odvojiti dva dana za njihov tečaj, a cijena konačnog proizvoda bit će oko 700 eura. To je negdje u sredini raspona cijena industrijskih modela, koji se mogu naći već za tristotinjak eura, ali znaju se popeti i do tisuću.

Već nekoliko godina oni, uz izradu sportske opreme po mjeri i ukusu raznih naručitelja, nude takve radionice i seminare. Računaju na ljude koji na tržištu teško nalaze model koji bi točno odgovarao njihovim funkcionalnim i estetskim zahtjevima, a imaju i smisla za rizik. Jer, ako na kraju ipak ne dobiju skije posve prilagođene svojem tipu skijanja i željenim dometima, uloženi novac se ne vraća. No iskusni se treneri hvale da takvih slučajeva još nisu imali. Naime, tajne zanata savršenog dizajna igrački za snježne radosti, prilagođene baš svakom ukusu, imali su prilike savladavati još od najranijeg djetinjstva.

Danas profesionalni proizvođač skija, idejni začetnik ove prakse Axel Forelle i njegovi suradnici odrasli su u srcu skijaških područja s najtrajnijim zimskim pokrivačem tijekom godine u cijeloj Njemačkoj, području koje cijeli svijet smatra simbolom zimskih sportova. A staza “Am Reid” u njihovom rodnom Farchantu, udaljenom samo 3 km od Garmisch-Partenkirchena, posebno je poznata kao savršeno mjesto za početnike. Blizina olimpijskog grada stvorila je posebno ozračje, u kojemu uživaju izletničke obitelji jednako kao i najzagriženiji profesionalci.

Michael Argauer ne pripada niti jednoj od tih skupina, već je zapravo vrhunski amater. Dakle, jedna od najpogodnijih osoba za upustiti se u pothvat, čiji će rezultat biti par Allround-Carvera za normalno skijanje i dugogodišnje uživanje na snježnim padinama. “Koliko je samo rada u tim skijama!”, kaže. “Za tu cijenu svakako bih ih trebao propisno izvozati, a ne samo samo držati u izlogu”. A rezultat? Vidjet će se na kraju reportaže.