Život “Izvan te stolice”

Tršćanska udruga “Oltre quella sedia” – u slobodnom prijevodu “Izvan te stolice” – već više od 15 godina pomaže djeci s problemima u učenju, nastoji im osmisliti razvojni put i osamostaljenje.

 

Neprofitna udruga za socijalno promicanje osnovana je 2002. Imenom koje ima englesku inačicu “Beyond that Chair” želi se naglasiti da sva ljudska bića moramo sagledati onkraj njihovih ograničenosti, pa tako i invalidskih kolica. Osnovna je ideja: omogućiti mladima s invaliditetom da postanu samodostatni i neovisni, kao i sve druge odrasle osobe.

To, dakako, podrazumijeva i uključivanje u sve aktivnosti normalnoga života i rada – umjesto getoiziranja u izdvojenim zatvorenim zajednicama. A najbolji način za to je probuditi svačije najperspektivnije vještine i potencijale.

Najprije je osnovano eksperimentalno kazalište, u kojemu se svatko može osjećati istodobno kao protagonist i kao član grupe. Bio je to mali tečaj, kojemu je neprekidno pristupalo sve više zainteresiranih, da bi prerastao u zajednicu od pedesetak osoba i dobio podružnicu i u Udinama. Pristup nije ničim ograničen, samo je važno da su oni koji se uključuju spremni na nove načine komuniciranja i otvoreni za povezivanje s drugima, bez obzira na evidentne međusobne različitosti.

Iz takvoga zajedničkog rada izrasli su projekti “Život koji bih želio”, “Dom-škola”, “Dom-dom”, a tršćanska se regionalna uprava odlučila 2011. financirati trogodišnji program samostalnog stanovanja, nazvan “Učenje života: od škole do kuće-kuće”, u skladu s metodom rada udruge. Iste su godine počeli suradnju s Upravom za socijalnu skrb autonomne regije Furlanija-Julijska krajina i napokon dobili stalnog psihologa kao supervizora koji podržava aktivnosti i brine za suradnju između radnog tima i obitelji svakog pojedinog djeteta.

Dosad su deseci mladih prošli kroz niz programa, od kojih se mnogi baziraju na društveno korisnom radu, poput čišćenja grafita sa zidova, uređivanja parkova, uljepšavanja javnih prostora… To u konačnici vodi ka stvarnom zapošljavanju – upravo kao u slučaju jedne od članica kazališne grupe, koja je počela održavati kazališne sastanke u osnovnim školama, a zatim dobila mjesto pomoćnice u vrtiću.