München u akciji svjetlosti

 

Četvrt umjetnosti – poznati Kunst-areal u Münchenu – zasjao je posve jedinstvenim sjajem. Onoga tko navečer prošeta od Königsplatza do Pinakoteke iznenadit će svjetlosne instalacije i videoprojekcije. Ta se šetnja isplati, jer su na zidovima zgrada prikazana remek-djela iz muzejskih zbirki, koja se već duže vrijeme, zbog posebnih epidemioloških mjera, ne mogu slobodno pogledati. Ambiciozni projekt obuhvaća 18 muzeja, galerija, umjetničkih akademija i drugih kulturnih institucija.

Za ideju i njezinu impresivnu realizaciju zaslužni su umjetnica Betty Mü i kolektiv “We are video” (Mi smo video). Jedan je od troje njegovih članova oduševljen podnaslovom “Svjetionički projekt”, za njegov dio pod naslovom “Beams”. RAPHAEL KURIG kaže: “Da, to i jesu svojevrsni svjetionici, jer iz kojega god dijela grada dolazimo, uvijek vidimo kako blistaju te raznobojne zrake svjetlosti.” I tek kad se približimo ciljanom pročelju, betonskom zidu ili ulazu u muzej s kojim projekcija čini pažljivo priređen slikovni sklad, postajemo svjesni što ona zapravo prikazuje.

Na taj se način posjetitelji potiču da sami otkriju raznoliku kulturnu ponudu umjetničkog područja, kako bi je iskoristili čim to ponovno bude moguće. Budući da se cjelokupna svjetlosna radnja odvija na otvorenom i nije definirani događaj, već se neprekidno ponavlja, svi se mogu slobodno kretati unutar prostora instalacije, a to svjetlosno iskustvo u Münchenu može se doživjeti svakodnevno od 17 do 21 sat do 14. veljače 2021.