Hrvatski OPG-i na području potresa

 

Projekt simpatičnog naziva “Proizvodi hrvatskog seljaka” na razini cijele Hrvatske pokrenule su već odavno Udruga hrvatskih tržnica i Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Početni cilj izravne ponude povrća brzo je zainteresirao male proizvođače mlijeka, mesa, meda, voća, vina… Dodjela certifikata s karakterističnom oznakom neprekidno je rasla na području Sisačko-Moslavačke županije. Svake godine pridružilo bi se po pedesetak novih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, popularnih OPG-ova. Zahtjeve zaprima posebno povjerenstvo, koje dalje obavlja nadzor kvalitete proizvoda.

Ovakva praksa posebno je dragocjena u selima bez prodajne mreže, koja imaju dovoljno poljoprivrednog blaga za ponuditi, bilo na najbližim tržnicama, bilo tzv. prodajom na kućnom pragu, bilo pronalaženjem industrijskih pogona koji to mogu dalje prerađivati i plasirati, a pojavilo se i dosta iternetskih stranica za izravno spajanje s kupcima, kao što su Locavore ili OPGOVI.hr.

Posebno su vrijedne inicijative za pomoć onima koji uspijevaju proizvoditi i nakon strašnog potresa prije same Nove 2021. godine, kako bi opstali u toj teškoj situaciji. Tu su, primjerice, Teklić.hr, ili Facebook grupa Spasimo OPG-ove na području Banovine, dok su Tržnice Zagreb u popis proizvođača uključile i njihove brojeve mobitela.