Hortobágy, pravo mjesto za putovanje

 

Tipični mađarski krajolici našli su se na popisu 25 najljepših svjetskih mjesta, što ih svake godine odabire prestižni časopis “National Geographic” u sklopu svoje stalne akcije “Where to travel” (Kamo putovati). Suočeni s prilikama u kojima su putovanja postala praktički neostvariva, članovi međunarodnog uredničkog žirija su se u 2021. godini odlučili za promišljeniji pristup, temeljen na načelima raznolikosti, održivog razvoja i zajednice, te preporučili dosta mjesta koja je vrijedno proučiti kao nadahnuće za budućnost. Pod geslom “Sanjaj sada, idi kasnije”, podijelili su ih u pet kategorija: održivost, obitelj, priroda, pustolovina i kultura.

Nacionalni park Hortobágy u istočnoj Mađarskoj našao se među najboljim odredištima (Best of the World ) za obiteljska putovanja. Kao najatraktivnije točke na dvjesto tisuća hektara te najveće preostale europske stepe ističu se jata ždralova i “mađarski kauboji”–  csikósi – čuvari stada goveda i konja, koji jašu stojeći, odjeveni u tradicionalne narodne nošnje.

Od ukupno pet preporuka u toj su kategoriji također: engleske obalne staze, rumunjska Transilvanija, Svemirska obala na Floridi i pradomovina kanadskih Indijanaca u Britanskoj Kolumbiji.