Budimpeštansko digitalno iskustvo

 

Novo mjesto u Budimpešti gdje se obitelji s djecom svih uzrasta mogu upoznati s novim tehnologijama zove se upravo po onome što nudi: Centar digitalnih iskustava. Dakako, ni tu se nije moglo zaobići paralelno englesko ime – Digital Experience Center – za goste iz drugih zemalja koji ne vladaju mađarskim jezikom. Prvotna je namjera pokretača, ipak, više lokalnog dometa. Htjeli su stvoriti organizaciju koja bi pomogla djeci i učiteljima da kroz praksu otkriju ljepotu znanosti i beskrajne mogućnosti programiranja.

Stoga su osnovni programi prilagođeni upravo razredima od tridesetak učenika. Primjerice, “Tjedni kod” je koncipiran tako da jedna polovica razreda sudjeluje u stvaranju 3D predmeta i upoznaje se s 3D printerima, dok se druga polovica upoznaje s programiranjem robota LEGO, a zatim obje ekipe pokazuju jedna drugoj što su napravile. Oni koji zavire u “Makerspace” mogu naučiti rukovati laserskim printerom i rezačem, tako da sami izrade predmete prema trenutno napravljenim skicama. U sklopu širih programa mogu upoznati humanoidne robote i programirati ih, razgledati tzv. pametnu kuću, isprobati alate za virtualnu stvarnost, doznati kakvi su najnoviji tehnološki trendovi.

To je u biti nadogradnja poznatog načela učenja kroz igru, a suvremena djeca, koja se igraju modernim alatima bez osjećaja prisile, ne samo da bolje napreduju u svakodnevnom životu, već razvijaju i ozbiljan interes za znanost, posebice za informatiku. Tako će vjerojatnije odabrati karijeru u takvom području i biti uspješni na tržištu rada, koje se danomice mijenja upravo zbog digitalizacije.