ZOO za domaće životinje

 

 

Uvjeti za uzgoj životinja u Sloveniji bili su prilično skromni, pa su preživjele samo najizdržljivije pasmine životinja. Danas ih istiskuju domaće životinje koje imaju drugačije osobine i unosnije su. Tako krava pasmine bohinjsko govedo (cikasto govedo) u Sloveniji ima još samo oko 500.

ANA BORDJAN voditeljica je projekta Edukativno seosko domaćinstvo (Izobraževalna kmetija), Zoološki vrt Ljubljana. Ovako govori djeci: “To je krava, koja je skromna i može pasti i siromašniju krmu u brdovitim područjima.”

Slično je s krškopoljskim svinjama. One su vrlo prilagodljive, a mogu pasti i u šumi. Pasmina izumire, jer ima previše masnog tkiva.

ANA BORDJAN pojašnjava : “Nekada su bile korisne, ljudi su kroz cijelu zimu imali dovoljno masti i čvaraka i to je bila velika vrijednost te pasmine. A danas želimo da meso bude što manje masno.”

Budući da autohtone domaće životinje izumiru i tonu u zaborav, sada ih u ljubljanskom zoološkom vrtu predstavljaju u okviru projekta Edukativno seosko domaćinstvo.

Stručna voditeljica u Zoološkom vrtu u Ljubljani BARBARA MIHELIČ ukazuje  na problem: “Djeca više ne znaju što je to mula, što je to mazga, što je to vol – danas su naprosto tehnike razmnožavanja domaćih životinja potpuno drugačije i osobito u gradovima se dosta toga zaboravlja”.

Slovenci su udomaćili i pet pasmina pasa, koje su koristili prije svega za čuvanje i tjeranje stoke.