Talijanski hip hop – novi način promidžbe turizma

 

Turistički je savez pokrajine Friuli Venezia Giulia spojio grupu mladih inozemnih videomakera (prosjek 20 godina) sa skupinom Carnicats, HipHop – za spot kojim će u tri minute raspaliti maštu publike. Omiljeni žanr mladih  hip-hopovaca vjerodostojno iskazuje  najtankoćutnije teme, a komunicira izravno, bez uvijanja, dakle općeprihvatljivo.

 

Autor: Piero Pieri

Snimatelj: Alan Cosma

 

 

Nije slučajno što se pjesma zove Paisàn (zemljak). Znači da se svi, pa i turist, pa i stranac, ovdje mogu osjetiti domaće… 

Bilo je vrijeme: turističkom diskursu talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia bile su neophodne promjene.

Divne slike, zadani ritam i muzika, a nadasve prisnost – dovde ništa novo.

Novo je da je taj oblik teritorijalne promocije namijenjen  mladima.

Carnicats je grupa iz Tolmezza, iz srca Carnije, gorskoga dijela Friulija. Karnijske mačke grebu, ali su drage…  lukave  su, ali čestite i simpatične.

Njihovi stihovi progovaraju “jezikom srca” –  furlanskim manjinskim jezikom, koji je jedan od “najpriznatijih malih jezika” u Europi.

 

Vođa hip-hop tria kaže: “Tim se jezikom služim jer to je jezik mog doma. Uz  taj sam jezik  rastao…   Kao što su crnci u New Yorku odrasli uz engleski jezik, a kao što na Jamajčani  stasaju uz patois. Držim da je taj jezik ekspresivniji!”

Zbogom skupe izvedbe, nalickane sličice i kićeni govori o nekakvim mjesnim običajima i o muzejskoj kulturi. Ovaj jezik cilja izravno na srce mladih i onih koji se osjećaju takvima,a ne osjećaju se kao turisti… Već više kao putnici.

Carnicats to ovako vide: “Paisàn puno izražava – to je cijeli naš zavičaj od naših riječi nadalje… Zrcali cijelu našu regiju. Spot uključuje obične ljude…  cijeli naš kraj u jednom spotu spotu. To je pjesma o jednostavnim ljudima.”

 

 

Priča se da regija Friuli Venezia Giulia ne ulijeva odmah povjerenje, ali tamo kažu: “Tko  povjerenje stekne, teško ga izgubi.” I osjeća se domaće, upravo kao zemljak – paisàn.

Srdačni su Furlanci, Karnijci i Tršćani. Oni su Talijani koji pomalo odudaraju od stereotipa  slatkorječivosti i romantike. Ali oni imaju veliko srce. Znaju biti velikodušni i puni ljubavi, premda su poslovično suzdržani. Lica mladih hip-hopovaca najbolje izražava te osobine –  vrlo iskreno i snažno.