Švicarski kanton Ticino – mamac za obrtnike s juga

 

I javni i privatni poslovni savjetnici svaki dan primaju desetak zahtjeva talijanskih poduzetnika koji  žele preseliti svoje firme u Švicarsku, osobito u kanton Ticino. Trend je očit otkad je Italija u krizi, kao cijela Europa. Stižu molbe od obrta do industrije. Ticino pomno razmatra sve brojnije molbe, jer teritorij kantona nije velik, a preobrazba talijanske krize u novu priliku, može imati političke posljedice. Napasnička talijanska industrija traži nov prostor u Ticinu, gdje je porez manji nego u Italiji.

 

Autor: Tito Malaguerra

Snimatelj: Luciano Paltenghi

 

Veneto – nekoć kolijevka bijede i emigracije, a od 1960-ih zemlja blagostanja, zaslugom srednjih i malih firmi. Bila je to jedna od najbogatijih regija u Italiji. Sad se sve to ruši, više nema bogatstva. Financijska kriza, sve nepovoljniji krediti, nemilosrdni porezi izazvali su niz stečajeva.

Jedna od tolikih firmi gdje je donedavno radilo stotinjak vrsnih krojačica. Sad je Gea Maglie u Cimadolmu zatvorena. ALGEO BONALDO iz tvrtke kaže: “Počeli smo u studenom  1960…  Mama i nas troje, ja, brat i sestra dali smo život za firmu. Moram  nešto smisliti, još nisam ništa  smislio… Iako je naša firma  zatvorena, na dan radim 9-10 sati da što bolje isplatimo radnike… Vidjet ćemo.”

Kriza je sve zahvatila. I ova tvornica plastike Arredoplast u Motta di Livenzi, koja je radila za Ikeu, na izmaku je.

GIOVANNI PAGOTTO svjedoči: “Ovdje sve teže radimo. Tko želi razvoj i rast, mora otići!”

Ali kamo? U Kinu? Ne, bolje je što bliže. Mnogi se odlučuju za Ticino: kvalitetne usluge i infrastruktura, vrhunska znanja,  prihvatljivi porezi i  učinkovita uprava.  Idealni uvjeti za svaku industriju. Zato je američka tvrtka North Face otišla iz Veneta i svoju europsku filijalu prebacila  u Ticino.

Lozna Acer,  informatički div s Tajvana koji je u Ticinu otvorio svoj centar za Europu, Afriku i Bliski istok. Menadžer OLIVER AHRENS kaže: “Ticino ima puno prednosti zbog svoga centralnoga položaja u zapadnoj Europi,  dostupan je našim  centrima na području  Italije, Njemačke i Francuske. Vole ga naši menadžeri, vole ovdje stanovati. Svi su nam pomagali. Uprava i administracija, svi su reagirali brzo. Primjerice, zaposlili smo kineske stručnjake i lako smo dobili radne dozvole. Sve je trasparentno, nema sivih zona, zasigurno je to  važno u  Švicarskoj!”

 

Ticino ne privlači samo multinacionalne kompanije i jake industrije. Primjerice, Taranto, grad u Pugli, zloglasan je zbog svoje toksične industrije.

Ondje mala obiteljska firma proizvodi slavnu mozzarellu: MARCO VALENTE vodi obiteljsku firmu Casaro koju je  utemeljio njegov djed. Posao ne cvjeta, ali guraju. Ima puno problema, sve ih guši, kaže on: “Da, rado bih otišao jer je kod nas u  Tarantu sve teže… i u gospodarskom i u poreznome smislu. Plaćam 65% poreza. Srećom smo obiteljska firma: otac, brat  i ja, pomažemo si, ali ne vidim perspektivu.”

Zna što će: u Švicarskoj će proizvesti mozzarellu od švicarskoga mlijeka. Ekonomska niša. U Ticinu se dobro snašao GIANLUCA MARANO, Talijan koji ima ured u Chiassu. On je savjetnik talijanskih firma koje se žele premjestiti u  Švicarsku. Poslovni je savjetnik. On objašnjava: “Ako šestarom opišemo iz grada Chiassa 50 kilometara, vidimo da je Chiasso prevažan za Europu. Chiasso i kanton Ticino mogu biti srce Europe i svijeta – svojom kulturom i tradicijom koje su ovdje odavno… I živjet će još godinama.”

MARANO možda malo pretjeruje u idealiziranju: ali u Ticinu strahuju jer je teritorija malo, a novodošli izazivaju pojačani promet koji šteti turizmu, a osobito okolišu.