Pokrajinski muzej Koper

 

Jedna od najljepših baroknih palača u Kopru sjedište je Pokrajinskog muzeja, koji djeluje od 1911.godine. Bogata arheološka, umjetnička i povijesna baština nadopunjena je proširenom izložbom kulturno povijesne zbirke iz ratzdoblja do kraja 19. stoljeća.

Kao sjećanje na razdoblje francuske vladavine ističu se Napoleonovo sunce i servis za čaj iz francuske manufakture Sévrés.

Posebnost među eksponatima obiteljskog salona s kraja 18. stoljeća je klavir nalik stolu, na kome se još uvijek može svirati, izrađen 1796. godine u venecijanskoj radionici.  

Svečanu dvoranu okružaju prostori s djelima obalnih umjetnika od 14. do 18. stoljeća. Lokalni kiparski, slikarski i obrtnički majstori zbog blizine Venecije bili su posebno otvoreni za utjecaje njihove plemenite umjetničke tradicije.

Nekadašnji ukrasni vrtovi velike patricijske kuće iz 1919. godine  pretvoreni su u  lapidarij, s bogatom kamenorezačkom zbirkom iz različitih razdoblja, od antike do baroka.

Nedaleko od matične palače u kući iz 14. stoljeća uređena je etnološka zbirka. Koparska građanska kuhinja s predmetima iz različitih dijelova svijeta prikazuje izgled kuhinje kada je ona dio mediteranskog okoliša, gdje su se neprestano ispreplitali utjecaji različitih kultura.

 Stalna zbirka Muzeja otvorena je svakog dana osim ponedjeljkom.