Case della memoria u Dubrovniku

 

Case della Memoria – povijesne kuće toskanskog područja, u kojima su nekad živjeli slavni umjetnici i znanstvenici, Massimo Tosi je u svojim akvarelima sačuvao od zaborava.

Poznati talijanski slikar i arhitekt Massimo Tozi u Dubrovnik je donio dašak glamura. Svojim dolaskom, ali još više svojim proslavljenim akvarelima na kojima se izmjenjuju kuće slavnih Talijana. Case della Memoria – povijesne kuće toskanskog područja predmet su njegova nadahuća prikazana na izložbi otvorenoj potkraj 2012. u Domu Marina Držića.

Autor se predstavio sa 40-ak radova na kojima prevladavaju motivi kuća u kojima su tijekom svojega života boravili pojedini znameniti književnici, slikari, skladatelji… koji su zadužili svjetsku kulturu, umjetnost ili druga područja stvaralaštva i javnog života. Danas su te građevine najčešće muzejske ustanove.

MASSIMO TOSI objašnjava svoj način rada: „Važno je bilo razbiti zid i vidjeti što je unutar spomenika, koji izvana možda i nije privlačan”.

Kuće u kojima su živjeli Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Giovanni Bocaccio, Leonardo da Vinci, Niccolo Machiavelli, Enrico Caruso, Giacomo Puccini, te Sikstinska kapela samo su neki od Tosijevih motiva. Pokretima njegovog kista arhitektura je postala svojevrsni portret slavnih osoba koje su u tim kućama boravile.

ADRIANO RIGOLI, predsjednik udruge Casa della Memoria kaže: “Kada posjetimo kuću u kojoj su veliki umjetnici živjeli, možemo ih na neki način upoznati u njihovoj svakodnevici”.

Ovom je prigodom Tosi ovjekovječio i pročelje Doma Marina Držića te zaključio da u Dubrovniku svaka ulica krije zanimljivu priču, koju je šteta prepustiti zubu vremena.