Bračko putujuće kazalište

 

 

Ovo je trupa “Lutak Nešutak”. Malo kazalište, sitni glumci, očekivanja golema. Cijeli će Brač vidjeti predstavu Ježurka Ježić i zato se tekst ne smije zaboraviti. Djevojčica pokazuje kako to radi: “Bit će zalijepljen za ovo pa ćemo moći čitati. Važno je da okrećemo lutke u ritmu pjesme kad ne govorimo.”

Bračka je mala trupa zamišljena tako da putuje od Selca do Milne, Bola i Supetra. U jedinom hrvatskom otočkom lutkarskom kazalištu djeca u radionicama sama pripremaju predstavu, pa uz glumu i izrađuju lutke. Mali glumac nabraja:  “Vuk… Pa divlja svinja… Lija se šulja…”

Lutke slušaju djecu, a djeca barba Zlatka…  Voditeljica kazališta IVNA JAKŠIĆ kaže: “Današnja djeca zaboravljaju pričait, zaboravljaju se igrati, zapravo koristiti svoje ruke. Fina motorika, sve to kroz lutkarsko kazalište može biti ponovo uzeto i mogu postati gospodari samih sebe na raznorazne načine.”

Premijera Ježurke Ježića planski bila je planski pripremljena za 20. studeni – Međunarodni dan djeteta, u sutivanskom Parku prirode. Od tada kazalište putuje dalje.