Splitski Gastroadvent osmi put

 

Splitski “Gastroadvent” odavno se potvrdio kao jedinstvena i originalna manifestacija u Hrvatskoj. Temelji se na domaćoj gastro kulturi i izravno se uključuje u strategiju promocije autentičnih i zaštićenih jela tradicionalne lokalne kuhinje. Uz to nastoji omogućiti upoznavanje s adventsko-božićnom gastronomijom drugih naroda, poglavito mediteranskog kruga.

Ciljevi su jasno postavljeni, a među njima se, uz očuvanje i otkrivanje autohtonih recepata, posebno ističu: profiliranje Splita kao gastronomske destinacije, obogaćivanje izvansezonske ponude grada i okolice, poticaj razvoju poljoprivrede i gospodarstva regije te promidžba lokalno proizvedenih poljoprivrednih proizvoda na zanimljiv i kreativan način.

Društvenu dimenziju događaja potcrtava adventski “gastrovijenac”, izrađen od odabranih mediteranskih namirnica, na kojemu svaki tjedan Došašća novu svijeću pali druga skupina novinara tiskanih, elektronskih i novih medija u nekom od uglednih splitskih restorana.