Skuhna, slovenska kuhinja bez granica

Zla sreća se može preokrenuti, dokazuje ljubljanska “Skuhna”. Tu izbjegli sa svih strana svijeta nalaze novi život kuhajući hranu svoje domovine za druge.

 

Božić priziva i suosjećanje s onima koji nemaju svoga doma, ili su ga izgubili, pa ovise o dobroj volji drugih. Želimo li vidjeti kako to izgleda u realnosti, valja zaviriti u ljubljanski mali svijet okusa cijeloga svijeta, pod okriljem ljudi velikog srca.

Taj restoran “svjetske kuhinje” otvoren je 2014. i tako mu je smišljeno ime: “S-kuhna”. Riječ je zapravo o poduzetničkom i socijalnom projektu u obliku restorana na ljubljanskom Starom gradu.

Poduzetnička nota ogleda se u namjeri da ova svjetska kuhinja ulazi u ravnopravnu tržišnu utakmicu s ostalim restoranima.

A socijalnu notu potcrtava jaka nota aktivizma, jer su osnivači imali jasan plan da poboljšaju integraciju migranata pridošlih u Sloveniju i daju im mogućnost prikladnog zaposlenja.

Glavni im je adut jelovnik, koji je svaki dan posvećen nekoj drugoj zemlji. Tom gastronomskom pustolovinom rukovodi glavni kuhar Indijac, a devet uposlenika stižu iz južne hemisfere globusa: Afrike, Azije i Južne Amerike.

 

Bit je “Skuhne” da svi oni jelom pričaju svoje životne priče. Neke su tužne, neke vesele, ali uvijek zanimljive ljudima koji će ih čuti.

Zato, uz kuhanje, organiziraju i kulturne događaje: radionice, razgovore, projekcije filmova, koncerte, tečajeve jezika i, dakako, škole kuhanja.