Segedinski žongleri vatrom

Vatra, jedan od četiri praelementa, trajna je inspiracija mađarskoj žonglerskoj skupini koja njome svijetu šalje poruku svjetla i novoga života.

 

Vatra je prastari je simbol života, obnove, strasti i ljubavi. Po mitskom predanju nebeskog je podrijetla, jer su prve vatre na zemlji, što ih je čovjek dugo pokušavao pripitomiti i ukrotiti,  zapalile munje i gromovi.

A čarolija vatre u pokretu opčinila je članove skupine žonglera koji su se nazvali upravo tako: “Fire Fantasy”. Okupili su se prije 15 godina u Segedinu. I od prvog dana naglasak stavljaju na grupnu koreografiju, koja zahtijeva neizmjerno mnogo vježbanja i zajedničkog rada.

 

Njihove atraktivne izvedbe traju od pet do tridesetak minuta. Nastupaju na mnogim događajima za široku publiku po gradskim trgovima i sajmovima, prilikom državnih praznika i vjerskih blagdana, ali rado sudjeluju i u manjim priredbama svake vrste – od školskih obljetnica do vjenčanja, rođendanskih proslava i korporativnih zabava. Sve češće ih uvrštavaju i u kazališne predstave.

 

“Najviše volim to što žongliranju vatrom pristupamo uvijek dobro raspoloženi, ali usto i vrlo disciplinirano”, kaže voditelj skupine ÁGOST JEDDI.

To je jako važno, jer su zapaljeni rekviziti neprekidno u pokretu oko izvođača i uvijek je prisutna doza opasnosti, pogotovo ako za nastupa zapuše vjetar. I to je jedan od razloga zašto izbjegavaju pojedinačne nastupe – uvijek je potreban netko tko će paziti da priskoči ako se nezgoda dogodi. I uvijek mu je pri ruci aparat za gašenje požara.