Nada za europski mir, stoljeće nakon Velikog rata

Obilježavanje stogodišnjice kraja Prvoga svjetskog rata, koji je odnio mnogo života u Karnskim Alpama, Italija zaključuje memorijalnom izložbom.

 

Od Paluzze do  Kötschach-Mauthena protezala se bojišnica uz lanac Karnskih Alpa, duž granice s austrijskim teritorijem, dodirujući najviše vrhove pokrajine Furlanija-Julijska krajina. Planinski prijevoj Croce (Križ) bio je poprište najžešćih bitaka između Kraljevine Italije i Austro-ugarske Monarhije. Danas je to raskrižje puteva koji spajaju i mjesto susreta dviju europskih zemalja.

Mir je plaćen mnogim životima. U toj su se zabiti tijekom zimskih mjeseci smrzavali vojnici na polarnim temperaturama od čak -30° C,  u neprekidnoj opasnosti da, uz razorno djelovanje oružja, lavine zakopaju obje fronte.

Ima dosta povijesnih elemenata koji još nisu dovoljno poznati. Rovovi u Freikofelu  i Malome Palu predstavljaju muzej pod vedrim nebom, koji dokumentira životne uvjete tih vojnika.

Tu su i ratna groblja. Recimo, spomen-kosturnica u mjestu Timau u općini Paluzza čuva ostatke tijela 1784 palih, uključujući 65 austrougarskih boraca.

Tamošnji muzej ima jednu od najboljih stalnih izložbi posvećenih Velikom ratu u pokrajini, među čijim je dokumentima i originalna fotografija poljskoga vojnika Karola Wojtyłe sa suprugom i sinom, budućim papom Ivanom Pavlom II.

 

Najnovija izložba u Paluzzi, naslovljena “Nadamo se povratku”, prikazuje ne samo vojnički život na bojišnici, nego i život stanovništva tijekom užasnih ratnih godina. To sjećanje, živo i nakon sto godina,  počast je žrtvama svih ratova, kojih se posebno sjećamo za blagdana.