Luksuz u svili ne zastarijeva

 

Moda nekoć i sad – varijacije bez granica u svako povijesno doba priziva izložba u Nürnbergu, kojoj je u središtu pozornosti svila. Taj delikatni materijal posebno je bio drag damama koje su živjele u 18. stoljeću, a tadašnji su majstori znali od njega izraditi najrazličitije predmete.

U središtu je pozornosti  izvrsna nova akvizicija muzeja: jednodijelna svilena haljina, nastala oko 1760.,  izrađena od svile bogata cvjetnog uzorka, vrlo utegnuta u struku. Naime, u to je doba bio vrlo moderan oblik “robe à la française”, s kojom se razvila upotreba utezanja u sve tješnje korzete od “fischbeina”.

Sve se vrti, dakako, oko haljina, ali pozornost plijene i ostali eksponati iz zbirki koje, objedinjene u jedinstvenu izložbu, sada predstavlja Germanisches Nationalmuseum: ovratnici, kapice, rukavice, čarape i cipele, te nakit koji čini pravu damu “à la mode”. Složenost ženske odjeće iz prošlosti ilustriraju i slikovni prikazi. Na taj način posjetitelj uči o kulturnoj i povijesnoj važnosti mode u 18. stoljeću, koja ne predstavlja samo kulturne dosege, već ima visoku ekonomsku vrijednost.

Među stotinjak izložaka, neki primjeri mode njemačke obitelji iz srednjeg staleža javnosti su prikazani prvi put. “Luksuz u svili. Moda u 18. stoljeću” uspijeva privući posjetitelje gotovo pola godine, sve do 6. siječnja 2019.