Socijalne trgovine u Hrvatskoj

 

SocDućan2

 

Ovako je loše: kupovinu u dućanima može si priuštiti tek svaki drugi stanovnik Hrvatske. Ostatak živi godišnje s manje od 25 tisuća kuna. Statistički to znači da su – siromašni. Gotovo 5 posto stanovništva koristi neki oblik socijalne pomoći, a bar je još toliko onih koji je trebaju, a to pravo ne mogu ostvariti.

Dobri razlozi za otvaranje još jednog socijalnog dućana u Hrvatskoj – šestog, ovaj put u Karlovcu. Svi ljudi koji u njih dolaze imaju slične priče poput ove gospoše: “Suprug prima mirovinu 650 kuna. Imam djecu koju školujem, 6. razred osnovne škole najmlađe.” Ili gospodina: “Bosanska mirovina, 34 godina radnog staža priznatog, a dobio samtisuću kuna. To mi je to, ja i supruga, ona nema ništa.”

Jedna od najugroženijih skupina su umirovljenici. Mnogi im žele pomoći, no ne znaju kako. Ovo je pravi prostor za to. Dućan radi na principu donacija. Što više namirnica, paketi za siromašne bit će veći i češći. Namirnice skupljaju i dijele volonteri Crvenog križa. Jedan kaže: “Nadamo se da će prihvatit dobro našu akciju.”

U protivnom, dućan ne bi mogao opstati. Njegove će police puniti isključivo ljudska humanost.