Mladi brodograditelj

 

ladjedelec1

 

Ima 16 godina i đak je druge godine Srednje pomorske škole u Portorožu. I prihvatio se gradnje 7 i pol metara duge drvene jedrilice. Nacrte za jedrilicu, što ju je nazvao Cassiopeia, sam je izmislio, a kada bude sagrađena biti će teška oko 3 tone, od čega će samo na drvene dijelove otpadati 2 tone, a imat će 2 jarbola i 5 jedara.

DAN POLJŠAK u tome ne vidi ništa neobično: “Oduvijek mi se sviđaju drveni brodovi, a  znanja o gradnji drvenih brodica moram reći da i nemam baš puno, učim paralelno, no od uvijek znam lijepo crtati, tako da nekako imam predodžbu kako će sve to zajedno izgledati na kraju.”

Da će Cassiopeia jednom ploviti po morskim prostranstvima, najprije su vjerovali njegovi roditelji, koji su zbog realizacije ovog projekta privukli i gospodarstvenike, koji će Danu pomoći s materijalom. Također su mu ustupili prostor, gdje će jedrilica nastajati čak 3 godine.

Projekt  oživljava tradiciju gradnje drvenih brodova na slovenskoj obali, što je zamrla još prije dosta desetljeća, a stari majstori više nemaju kome prenijeti svoje znanje. No nadobudni graditelj već zna da će s Cassiopeiom najprije otploviti do Grčke, kasnije će je za učenje jedrenja koristiti  srednja pomorska škola, a sudjelovat će i u regatama jedrenjaka.