KOTAČ, 5200 godina

 

barjansko kolo 1

 

Originalni, konzervirani, najstariji drveni kotač s osi na svijetu, otkriven i restauriran u  Sloveniji, sad je izložen očima javnosti. Prkosio je tisućljećima, jer je ležao u mokrom dnu Ljubljanskog barja. Izrađen je od žilavog i čvrstog jasenovog drveta, a os je od hrastovine. Prema mišljenju stručnjaka pripadao je prapovijesnim kolima na dva kotača.

Izložba u ljubljanskom Gradskom muzeju govori i o vremenu u kome je nastao, pa i o tome koliko je kotač odnosno rotacija značajan civilizacijski izum.

Autorica izložbe IRENA ŠINKOVEC kaže: “Kotač su otkrili arheolozi Instituta za arheologiju 2002. godine  na lokaciji Stare gmajne prilikom čišćenja jednog od drenažnih jaraka. Star je približno 5200 godina i spada u sam vrh svjetske kulturne baštine.”

MIHA TURŠIČ, suautor izložbe, objašnjava što je u žiži njezina interesa kao veza sa suvremenom znanošću: “Usredotočujemo se na kotač kao prebivalište Hermana Potočnika, kao prvu projekciju čovjekovog boravka u svemiru, što bi omogućavalo boravak u  udaljenim dijelovima svemira – ne samo unutar našeg Sunčevog sistema, nego i dalje.”

 Kroz prapovijest i život sojeničara možete prošetati do 20.travnja sljedeće godine; nakon toga izložba će putovati u druge europske gradove.

 “KOLO, 5200 let” – Gradski muzej Ljubljana (Mestni muzej Ljubljana) – izložba je otvorena do 20. travnja 2014.