Jezero Tisza

 

Svega 35 godina je stara druga najveća stajaća voda Mađarske koju su stvorili uz rijeku Tiszu kao umjetnu akumulaciju. Na obali jezera Tisa, u mjestu Poroszló, u svibnju 2012. godine otvorio je posjetiteljima svoja vrata Ekocentar. Predstavlja prirodna blaga, skrivena čuda jezera i riječne doline.

 

Autorica: Zsuzsa Sàri

Snimatelj: Làszló Szögi

 

mtv lake tisza 1

 

Šetajući u najvećem slatkovodnom akvarij-sustava Europe čovjek stječe dojam kao da luta u dubini vode. Ravnatelj Ekocentra jezera Tisza JÁNOS KISS otkriva: “Po dimenzijama ovaj akvarij-sustav sadržava oko milijun litara slatke vode u kojoj žive nekad autohtone ribe, ili one koje i danas žive s nama, a karakteristične su za Dunav, Tisu i Karpatski bazen.”

Većina riba koje se ovdje vide može se naći i u Tisi, ali budući da je voda rijeke neprozirna samo ih se u ovakvim uvjetima može promatrati. Među njima se mogu naći i takve ribe, primjerice vrste jesetre i moruna, koje su već izumrle u našim živim vodama. “Izgradnjom brane na Đerdapu zapriječili su prirodno kretanje riba i tako u divljim vodama više ne možemo sresti ovu divnu, golemu vrstu ribe”, nastavlja JÁNOS KISS.

 

mtv lake tisza 8

Ljubimac posjetitelja je par vidri čije se atraktivno hranjenje događa u unaprijed određenom vremenu. Vidre su vodeni sisavci koji se mogu pronaći i kod Tise. O njima treba znati da su dosta pospane životinje. Veliki dio dana prespavaju. Zato je ovdje jedan njihov daljnji rođak, azijska kratkonokta vidre (amblonyx cinereus.) One su mnogo aktivnije, pokretljivije, te ih se u uvjetima zoološkog vrta može bolje pokazati.

Postoji bezbroj načina da otkrijemo živi svijet jezera Tisa. Na vodenoj šetnici iznad jezera put u duljini 1500 metara vodi do raznih promatračnica sa kojih možemo promatrati ptice bez da ih smetamo. Krenuvši čamcima s GPS navigacijom možemo prokrstariti i najskrivenije dijelove jezera.

Ptičji rezervat je važno odmorište europskog preleta ptica. Zaštićeno je područje koje se može posjetiti samo u pratnji vodiča

LAJOS SZABÓ, menedžer Regionalne uprave jezera Tisza, pokazuje: “Nekada su ovdje bila velika gnjezdišta. Kad su poplavili područje ostala su dva dijela pod šumom. Uslijed stalne pokrivenosti vodom drveće je, naravno, propalo, ali 10-15 godina je služilo kao dobro mjesto za gniježđenje.”

 mtv lake tisza 7

Jezero Tisa je umjetna akumulacija stvorena 1970-tih godina u poplavnom području rijeke. Na njegovih 127 četvornih kilometara izmjenjuju se bezbrojni otoci, rukavci i mali plitki kanali s golemim otvorenim vodenim površinama, oblikujući tako karakterističan, mozaički krajolik.

Kad stignemo do cvjetnog mora od više hektara pred nama se otvara čudesan prizor velikog polja plavuna (nymphoides peltata.)

LAJOS SZABÓ kaže: “Nije mi poznato da se igdje drugdje može naći ova biljka na ovako velikoj površini. Doista izgleda kao da su po vodi prostrli žuti sag. Još raznovrsnijim ga čini što među žutim cvjetovima na mnogim mjestima možemo vidjeti i bijele lopoče.”

Kako je priroda mogla tako brzo ponovno osvojiti ovo područje? Jer govorimo o samo 35 godina starom jezeru, a vidimo tipične prastare prirodne odnose. To je zato što je ovdje oduvijek bilo poplavno područje Tise, može se kazati već otprije nekoliko desetaka tisuća godina.

Kao i područje Nacionalnog parkaHortobágy jezero, Tisa je od 1999. Godine dio Svjetske baštine UNESCO-a.