Četiri kotača na hrvatski način

 

Osamdesetih godina prošloga stoljeća studenti iz SAD-a osmislili su jedinstven test znanja i vještine. Natjecali su se u izradi robota, no tijekom godina robote su zamijenili bolidi za formulu. Uskoro je natjecanje postao globalni studentski događaj i sveučilišta koja smatraju da imaju što ponuditi svijetu šalju svoje formule na ovo natjecanje. Studenti zagrebačkog Strojarskog fakulteta nekoliko godina sudjeluju na ovom natjecanju. Zanimljivo je i to da su samouki jer Hrvatska nema automobilsku industriju. Pa ipak zahvaljujući jednom mladom inovatoru, Hrvatska je ove godine izvezla svoj prvi automobil i to ne bilo kakav- najbrži električni sportski automobil.

 

 Autorica: Elizabet Škrobo

Snimatelji: Damir Bednjanec, Luka Stamać

 

elektricni auto3

Hrvatski studenti na ljetošnjem su natjecanju vozili Formulu Student. Običaj je da studenti cijeloga svijeta na stazi Silverstone voze trkači automobil koji su sami napravili. Baš sve na njemu moraju napravili sami. I ne samo to – sami se moraju i financirati. Veliki je to projekt u kojemu sudjeluje i do 70 studenata. Treba zadovoljiti suce koji najprije ocjenjuju tehničku izvedbu, a tek onda vožnju.  

MARIO MATUŠKO iz Zagreba objašnjava: “Statički dio natjecanja uključuje i kost troškovnik, što je jako važna stavka u posljednje vrijeme. Jer se jako puno forsira na cijeni auta u seriji proizvodnje od tisuću komada.”

Što jeftiniji a kvalitetan bolid – put je do ostvarenja mnogih snova. Hrvatska je prošle godine osvojila 24. Mjesto, što je u konkurenciji s moćnim svjetskim sveučilištima itekako dobar rezultat. A kako natjecanje posjećuju i lovci na talente, nije na odmet dati sve od sebe, smatra DOMAGOJ BOLFL: “Puno lakše se pronalazi posao. Mi smo ove godine u nekim firmama dobivali ponude za posao. Puno ljudi koji su radili prošle godine se zaposlilo samo na temelju ovoga projekta.”

elektricni auto1

Neke je studente baš nakon ovoga natjecanja zaposlio i mladi hrvatski inovator Mate Rimac. S njim na čelu mladi su stručnjaci proizveli najbrži električni automobil na svijetu. Ima 1088 konjskih snaga i za dvije sekunde postiže ubrzanje od 100 km na sat. Žele ga bogati kupci iz Kine, Latinske Amerike,  Saudijske Arabije i Europe. No dok su čekali kupce počeli su proizvoditi i dijelove za električne automobile.

Danas MATE RIMAC ima razloga za zadovoljstvo: “Mi smo se dokazali osvajanjem 5 Guinnisovih rekorda kao proizvođačikoji imaju najbolje tehnologiju što se tiče visokih performansi i zato smo se fokusirali na taj segment.”

Kad se usporedi sa sportskim automobilima s benzinskim motorom ovaj je čak duplo jeftiniji i ne šteti okolišu.

elektricni auto2

Zahvaljujući internetskoj vezi ni servis mu nije potreban, smatra Mate: “Mi vidimo odavde iz Hrvatske bilo koji auto bilo gdje u svijetu i možemo vidjeti što se s njim događa i možemo djelovati s velike udaljenosti na software auta i rješavati probleme.”

Hrvatska je studentska formula i ove godine iza sebe ostavila sveučilišta zemalja s razvijenom automobilskom industrijom. A zahvaljujući ovim mladim inovatorima Hrvatska je ove godine izvezla  svoj prvi automobil. Narudžbe stižu i Mate kreće i u serijsku proizvodnju. Nije loše za zemlju koja nema automobilsku industriju.